По 7500 евро субсидии може да получат птицевъдите

Птицевъдите, които преди седмица също като млекопроизводителите заплашиха с протести заради скъпите фуражи, могат да получат субсидия от бюджета по така наречената схема де мининис (de minimis). Това е съобщил земеделският министър Нихат Кабил при среща с председателя на браншовия съюз Борис Стоименов, проведена в края на миналата седмица.


Ще се обсъди вариант за изплащане на 7500 евро за регистрирана ферма. По време на срещата не са обсъждани подробности нито за източника на финансиране, нито за условията, при които стопаните ще кандидатстват за субсидиране. Очакваше се вчера да бъде сформирана работна група от експерти на агроминистерството, Разплащателната агенция и браншовия съюз, но създаването й било отложено.


До момента в страната са регистрирани около 400 промишлени ферми за птици и яйца. Ако всички те бъдат подпомогнати, бюджетът на фонд "Земеделие" трябва да осигури близо 6 млн. лв. За животновъдство през тази година фондът разполага едва с 45 млн. лв., които са недостатъчни да компенсират дори млечното животновъдство. Изчисленията на стопаните сочат, че са необходими поне 150 млн. лв., които да се използват за субсидии при изкупуване на качественото овче, краве, козе и биволско мляко, а също и за фуражи. По този повод в края на януари министерството на земеделието изпрати до Брюксел специално запитване за това да се увеличат държавните помощи за животновъдството, с които да се компенсират загубите от сушата за сектора.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK