ТЕЦ "Варна" ще строи нови блокове на газ

Недостатъчни квоти за вредните емисии ще вдигнат цената на тока, прогнозира ЧЕЗ

ТЕЦ "Варна" ще строи нови блокове на газ

© Анелия НиколоваТЕЦ "Варна" ще изгради два блока по 440 мВт на газ до 2013 г., за да изпълни ангажиментите си за намаляване на вредните емисии. Това съобщи председателят на УС на дружеството Ян Вавера. Той обоснова намерението за инвестиции в новия блок с неясните квоти, които се определят от екоминистерството за намаляване на емисиите за миналата година и за периода до 2012 г.


По експертни оценки, ако бъде изграден такъв блок, той ще има една трета по-малко емисии от сегашните. Намеренията на чешката компания съвпадат с обявената от ЕК стратегия за намаляване на емисии с 20% до 2020 г. и започване на търговия с квотите от тях от 2013 г. Регионалният мениджър на ЧЕЗ Любош Павлас се оплака, че предвидените квоти на парникови емисии, които промишлените оператори ще имат право да изхвърлят в атмосферата, са неясни и ако ги превишат, компаниите ще плащат солени глоби или ще бъдат принудени да купуват спестени емисии от други предприятия. По думите му квотите са недостатъчни и ще се наложи централата да купува такива, което ще се увеличи цената на произвежданата електроенергия. Ако за 2006 г. цената бе ниска, тенденцията е тя да достигне 20 евро на ток за еквивалент въглероден двуокис.


В момента централата има шест блока с мощност по 210 мВт, като три от тях са в готовност за пускане в енергийната система (студен резерв) и два блока работят за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар, а един блок произвежда енергия за износ. Според Вавера засега не може да се каже каква ще е инвестицията в новите блокове, преди да е избран изпълнител на проекта.
Един от вариантите, които чешката компания разглежда, е да спре три от сегашните блокове. От ръководството на НЕК коментираха, че са водени неофициални разговори по въпроса за присъединяване към преносната мрежа. ЧЕЗ ще поеме целия риск от инвестицията в новите блокове и няма да иска дългосрочен договор за изкупуване на енергията, защото ще търси пазар в региона. Различни източници коментираха пред "Дневник", че вероятно чешката компания ще преговаря с "Газпром" за доставките на природен газ и ще плаща такса за преноса на "Булгаргаз". Това намерение обаче изглежда малко вероятно. Инвестицията в новите блокове също е неясна, тъй като все още не е избран изпълнител.


Не знам как ще се развият нещата с квотите, в същото време цените на въглищата на световния пазар нарастват и така разликата между цената на електроенергията от централата и нейната себестойност вече е 20 лв. на мВтч, обясни Вавера. Още през миналата година дружеството е внесло искане в регулаторната комисия за повишение от сегашните 54 лв. на мВтч. на 71 лв., но не е получило отговор. Дори и тази цена вече не е актуална, защото разходите скочиха с 10 лв. на мВтч., а въглищата се купуват за 85 евро на тон от световните пазари, каза той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK