"Апис" сезира Брюксел за търга за правен софтуер

Компанията за правно-информационни системи "Апис" е сезирала в сряда европейската комисия за обществената поръчка за правен софтуер, която организира миналата година Министерството на държавната администрация. Макар че отпадна от участие заради непълна документация, "Апис" обжалва пред съда процедурата. Преди още да се е произнесъл Върховният административен съд, компанията реши да потърси справедливост в Брюксел.


В молбата си до ЕК от софтуерната компания посочват две основни нарушения на европейското законодателство. Първото нарушение е направил според тях министър Николай Василев, който е превишил правомощията си, като е обявил централизиран търг за всички държавни ведомства, сред които са и училищата и общините. Държавата не е създала механизъм за обжалване на търговете и възможност за отнасяне на жалбите до две инстанции, посочи второто нарушение Васил Христович, управител и собственик на АПИС. Към жалбата той е приложил и публикации в медиите, както и информация за приключването на търга. Класираната на първо място "Сиела" се отказа и министър Василев сключи договор с втория в класацията - "Норма". Според Христович макар и непряко става дума за свързани компании. Свързан със "Сиела" е и трети участник в търга - "Ител", която е неин дилър и е играл в търга със софтуер на "Сиела", посочи Христович. Той очаква отговор от ЕК до една година. От МДААР казаха, че нямат нова позиция по проблема с "Апис".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK