Вносът на консерви е нараснал повече от два пъти за една година

Преработватели и фермери обсъждат мерки срещу дефицита на зеленчуци

Преработватели и фермери са насрочили за 20 март в Пловдив среща, на която да обсъдят спешни мерки за преодоляване на суровинните дефицити в бранша

© Дневник

Преработватели и фермери са насрочили за 20 март в Пловдив среща, на която да обсъдят спешни мерки за преодоляване на суровинните дефицити в браншаРастящият дефицит от зеленчуци и плодове притиска преработвателната индустрия, която все повече използва вносни вместо български суровини. За миналата година делът на българските пюрета в консервите е паднал до 15 на сто, докато всичко останало е вкарано отвън, алармират от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.


Преработватели и фермери са насрочили за 20 март в Пловдив среща, на която да обсъдят спешни мерки за преодоляване на суровинните дефицити в бранша. Целта е да се създадат организации на производителите, които да бъдат подпомагани при предаване на продукция за преработка от заводите.


Заради ниските изкупни цени и минималната субсидия, която досега държавата отпускаше за предавана продукция на консервните заводи, преработвателите все по-трудно се снабдяват с български домати, пипер или корнишони, се казва в анализ на браншовия съюз. Статистиката за 2006 г. сочи, че от произведените 213 хил. тона домати за преработка са продадени едва 25 на сто, докато за пазара са реализирани 65 на сто от тези количества. Подобна е картината и при пипера, половината от който е продаден по пазарите, а консервните заводи са преработили в лютеници и салати 29 на сто.
Въпреки че Европейският съюз дава значителни субсидии при производството на зеленчуци и плодове за консервната индустрия, българските производители втора година не могат да ползват преференциите, защото не са обединени в организации, каквито са евронормите. От миналата година за тон предадени домати ЕС определи субсидия от близо 26 евро. Досега агроминистерството е одобрило само десетина организации, затова и малка част от тези пари са усвоени.


В резултат българските заводи свиват производството си, а вносът расте. За полугодието на 2007 г. са внесени 58 хил. тона консерви, което е 2.5 пъти повече от предходната година. Въпреки че има лек ръст в износа, положителното салдо почти е стопено. Докато в средата на 2006 г. износът е превишавал вноса с 12 млн. евро, през 2007 г. това съотношение е в плюс само с 231 хил. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK