Надзорът ще санкционира дружества, които не разкриват информация

Санкции на 40 дружества ще наложи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, тъй като не са се регистрирали в електронния регистър на комисията. Това съобщиха от държавния орган, след като на 29 февруари изтече срокът за регистрация в системата. Според Закона за публичното предлагане на ценни книжа, ако някое дружество не се съобрази с решение на заместник-председателя на комисията, възпрепятства контролната дейност или по някакъв начин застрашава интереса на инвеститорите, то може да бъде задължено да предприеме конкретни мерки в определен срок, да спре търговията с акциите му, да разпореди освобождаване на лица, представляващи дружеството.


По информация на комисията около 90 на сто от всички публични компании вече са подали заявления за регистрация в системата е-Register. От тях на близо 350 е даден достъп до системата, а на останалите е поискана допълнителна информация или документи.


Електронният регистър на КФН е създаден според Директива 2004/104/ЕС на Европейския парламент, която изисква във всяка страна - членка на съюза, да има поне една такава система за публично оповестяване на информация от листваните на борсите компании. От 1 ноември миналата година разкриването на информация вече се подчинява и на т.нар. директива MiFID, според която данните от публичните дружества вече не се подават задължително до регулираните пазари, а само до КФН до специализирани за това медии. Дружествата са длъжни да сключат договор с тях, като към момента у нас подобна услуга предлагат общо девет медии, сред които dnevnik.bizkit на "Дневник", x3news, управлявано от БФБ чрез дъщерната й компания "Сервиз финансови пазари", и други. По данни на комисията 20 дружества са избрали повече от една медия за разкриване на информация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK