Николай Василев: Само един човек в министерството може да ползва "Линукс"

Готов съм да финансирам два екипа, които да направят оценка за евентуално прехвърляне от "Уиндоус" към системи с отворен код в администрацията, каза министърът на държавната администрация Николай Василев по време на втората дискусия за отворения код.


Той заяви, че ще плати и социологическо проучване, за да види с какъв продукт искат да работят държавните служители. "За себе си не виждам причина да ползвам друго освен "Уиндоус". Ако следващият министър реши да ми смени платформата, бих платил с лични пари лиценз за продукта на "Майкрософт", обясни Василев. Той подкрепи идеята на бизнеса да се направи одит на операционните системи, които сега ползват държавните ведомства, а изпълнител на задачата да бъде Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. "Отвореният код вече присъства в администрацията. По мои данни в момента 5-6% от потребителите там работят на компютри под "Линукс", каза Веселин Янков от "Новел България". Според Василев обаче този процент бил доста завишен.


"Миграцията от "Уиндоус" към "Линукс" за едно работно място в общината в Мюнхен струва 2500 евро. Проектът там започва през 2003 г., но досега от 14 хил. компютъра са мигрирали само 350", каза Пламен Матеев, председател на българския клон на сертифицираните партньори на "Майкрософт" и президент на ЦАПК "Прогрес", която достави лицензите на "Майкрософт" за администрацията. Той предложи всички проекти в областта на електронното правителство да бъдат хетерогенни, т.е. да комбинират различни системи.


Повечето от участниците се съгласиха с тезата на изпълнителния директор на "ЕСИ Център България" Георги Шарков, според когото е крайно време да се спре практиката на пилотните внедрявания. "Пилотите" са губене на време. Две общини минаха към "Линукс", но това са неуспешни проекти, защото не просъществуваха", заяви Шарков.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Всъщност решението на германците от Бавария е повлияно от факта, че Сусе е немска компания. При това се говори, че определени политици са били подкупени от Сусе, за да вземат това очевидно безумно решение.

  Опънатия-соурс е нарочно въведен, за да могат само определен брой хора да капитализират милиардите от него, а всички останали на ниските нива да тънат в мизерия. При комерсиалните технологии, дистрибуцията на парите е доста по равномерна.

 2. 2 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Този лалугер какво точно счита че не може да се направи на линукс при положение че само ползва редактора и спреадшиита, и разбира се калкулатора за смятане на комисионните си.

 3. 3 Профил на Колко стува миграцията от Уиндоус към Линукс?
  *****
  Неутрално

  Почти нищо - един единствен компютърджия ще я направи за 3000 души в рамките на 3 месеца. Знам поне няколко фирми в България с персонал над 300 души, които са на Линукс и Оупън Офис. Нито една от тази фирмни не е платила нито лев за тези продукти, защото са безплатни и нито лев за външни консултанти, защото няма за какво да ги консултират. ДОРИ НЕ-СПЕЦИАЛИСТИ, А ЛЮБИТЕЛИ-КОМПЮТЪРДЖИИ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ с "миграцията". Всеки майкрософтски формат се отваря с Оупън Офис и може да се запише съответно в пдф или уиноуски формат. Всеки, който има елементарна компютърна грамотност, веднага, в рамките на една до две седмици свиква с новите продукти, които страшно много приличат на майкрософтските. И безплатни антивирусни програми има. Възможно е продуктите на майкрософт да са по-добри, НО КАКВО ОТ ТОВА? Държавните чиновници там за удоволствие ли са или за да работят? Напротив, Шарков Ваньо, има много успешни примери на ФИРМИ, КОИТО ПОЛЗВАТ СОФТУЕР С ОТВОРЕН КОД. Щом те го могат, би трябвало и държавните чиновници да го могат.

 4. 4 Профил на А ако чакаме от Николайчо Василев Малкия Мук Белята
  *****
  Неутрално

  да ни даде ъкъл, освен глупости и огромни разходи за нищо, както и супер-груб лобизъм за Варна, от него друго не може да се очаква. Вчера прочетох в Капитал, че абсолютно излишното му министерство, създадено заради идиотизмите на тройната коалиция и специално за да го награди царът с министерство - МДААР, е набъбнало ОТ 2005 ДО СЕГА до "скромните" 2000 души персонал, от които Малкия Мук самоотвержено "съкращава" сега, през 2008, 293 човека. Какъв отличник, а?! Колко е напредничав, модерен, че чак се сърди и се кара на непослушните министерства!
  Всичко с което се захваща Николайчо Малкия Мук Белята е пълен или частичен провал - например електронното правителство, софтуера за управление на персонала, концесии на летища, БДЖ и т.н. Ако теглим една черта за ползите и загубите от него и неговото новоизлюпено министерство, ще видим, че е нанесъл и продължава да нанася големи финансови щети при минимални и/или нищожни ползи за данъкоплатците. Той е един пакостлив "отличник", за съжаление се изявява в таланта си на СРУТНИК втори мандат на мой гръб и на гърба на останалите данъкоплатци.

 5. 5 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Кой ви каза, че администрацията ползва само офис пакета? Ползват се хиляди специфични приложения, за които са платени луди пари. Милиарди! Всички те трябва да се пренапишат. И да се платят наново. Всяка шибана административна структурка си бачка с поне две-три специално изработени за нея "приложения"... #2-4 мислят с гъза си!

 6. 6 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  А защо не се мине на вариант Windows + Open Office ?

  Така лицензните такси + подкупите ще паднат 5 пъти

 7. 7 Профил на з
  *****
  Неутрално

  В администрацията, че има глупаци има. И то са много.

  Обаче вече има десктоп френдли системи под Линукс, които са безплатни и ще излязат добре на администрацията. Познавам сериозни фирми, които дори към тях завиват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK