"Булярд" ще строи два нови кораба за 60 млн. евро

Те са по поръчка от мажоритарния собственик на корабостроителницата

"Булярд корабостроителна индустрия" ще строи два нови товарни кораба с обща стойност 60 млн. евро, съобщиха от "Индустриален холдинг България", който контролира корабостроителницата.


В съобщението се посочва, че "ИХ България" започва инвестицията в строителството на двата нови плавателни съда, като финансирането ще бъде от дъщерното дружество на холдинга КЛВК. Сроковете за доставка на корабите са май 2010 г. и май 2011 г. Всеки от тях ще бъде с дедуейт 56 хил. тона.


Дедуейтът е разликата между водоизместването на кораба и теглото му, когато е празен. Корабите все още не са заложени за строеж в докова камера, обясни Богомила Христова, директор за връзки с инвеститорите в "ИХ България".
Поръчката е на "Индустриален холдинг България", който ще ги използва в новото направление на бизнеса си - търговско мореплаване, каза още Христова. Тя добави, че управлението на корабите ще се извършва от "ИХБ Шипинг", дружество, което беше учредено през декември миналата година за инвестициите в морските превози.


В момента "Булярд КИ" строи кораби и по поръчки на "Параходство БМФ", като през август беше подписан договорът за строеж на три нови кораба, първият от които трябва да е готов през 2009 г. Вторият кораб от предишната поръчка за БМФ беше предаден в края на октомври миналата година, третият се строи в момента.


Освен това компанията има договори за строежа на два кораба с турската "Дилер шипинг енд трейдинг". "ИХ България" подписа преди няколко месеца споразумение с корабостроителницата и за един плавателен съд, направено чрез дъщерната си компания "Карвуна", която е регистрирана на Маршалските острови.


"Булярд КИ" е дъщерна компания на "Булярд", в която "Индустриален холдинг България" притежава 61.5% от капитала. Дружеството е приемник на активите на бившата Варненска корабостроителница. Преди няколко месеца "ИХ България" увеличи капитала си и набра над 42 млн. лв. от фондовия пазар, като основната част от тях бе насочена към инвестиции в морския му бизнес. Това е едно от основните направления в портфейла на бившия приватизационен фонд - над 60 на сто от структурата на инвестициите му, или стойността на над 20 млн. лв., показват данни от "ИХ България".


Акциите на холдинга се търгуват на официалния пазар на Българската фондова борса, като в петък последната им цена беше 7.68 лв., с 0.91% поскъпване на дневна база.Параметри на поръчката:


30 млн. евро е стойността на един кораб


56 хил. тона е дедуейтът на всеки един от съдовете


2010 г. ще бъде завършен първият кораб

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK