Сръбско-български консорциум ще приватизира "Керамика"

Консорциум, съставен в базираната в Сърбия "Интер газ" и българската "Ойл Бг" е бил единственият кандидат за приватизация на сръбската компания "Керамика". Според сръбските медии тръжната комисия към местната агенция за приватизация предстои да започне преговори с консорциума за придобиването на държавния дял от 62.83%, а дружеството е базирано в град Младеновац.


Дейността на "Керамика" включва производството на фаянсови тръби и санитарен фаянс. Производственият капацитет на компанията е 600 хил. броя годишно, а през 2006 г. продажбите му са достигнали 9.85 млн. евро. Това е третият опит за продажба на "Керамика", като началото му беше поставено през септември миналата година. Преди това бяха проведени още две процедури, които обаче се провалиха във фазата за преговори с кандидат-купувачите.


Изискванията в тази процедура бяха за най-малко 3 години опит в съответната област и минимални приходи в размер на 4 млн. евро за 2006 г. Пред финансовите инвеститори пък прагът е бил да притежават активи за над 30 млн. евро през 2006 г. или оперативна печалба, надхвърляща 7 млн. евро.
Това е първата приватизационна сделка на българска компания в Сърбия, за която се съобщава след признатата от българското правителство независимост на Косово. През март повечето от българските компании с инвестиции в западната ни съседка обявиха, че не очакват проблеми от страна на местните власти.


Тогава опасенията бяха свързани с негативно отношение към българските продукти от потребителите. "Интертръст холдинг", който притежава няколко компании в Сърбия от сектора на тежката промишленост, обяви, че не очаква влошаване на отношенията със сръбските власти, и обявиха, че ще изчакат парламентарните избори през май, преди да преразгледат инвестиционната си стратегия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK