Заради търговския регистър акционери във "Феърплей пропъртис" остават без дивидент

Плащане няма да има по акции от увеличението на капитала

"Феърплей пропъртис" няма да може да разпредели дивидент върху новите акции от увеличението на капитала си заради проблеми с вписването в търговския регистър, съобщиха от дружеството със специална инвестиционна цел. Така вместо 0.143 лв. на акция ще бъдат разпределени 0.1578 лв. дивидент. Подписката по увеличението на капитала е приключена на 6 март и още на 11 март от дружеството са подали заявление до Агенцията по вписванията увеличението на капитала да бъде вписано в търговския регистър, но това все още не е станало и така набирателната сметка на практика е блокирана.


Така, от една страна, дружеството не може да разполага с набраните средства, а инвеститорите, придобили акции от увеличението, не могат да получат дивидент, нито да търгуват с тях.


Изпълнителният директор на "Феърплей пропъртис" Маню Моравенов обясни, че, първо, дружеството не може да освободи набирателната сметка и това води до проблеми, тъй като по сумата не текат лихви и не може да се използва за инвестициите в проектите на фонда. "Второ, общото събрание е насрочено 45 дни по-рано, а след него срокът, в който могат да се придобият акции с право на дивидент, е 14 дни, но поради независещи от нас причини акционерите с книжа от увеличението на капитала няма да могат да получат дивидент", добави Моравенов. Той каза още, че вече са имали среща с представители на Агенцията по вписванията, на които са обяснили проблема. "Ако сметнем, че понасяме вреди от забавянето, ще търсим компенсации", заяви Маню Моравенов.
По неговите думи повечето акционери всъщност няма да претърпят вреда от забавянето, тъй като сумата, определена за дивидент, остава същата и вместо по-малък дивидент на повече акции те ще получат по-голям върху по-малък брой книжа. Повечето нови акции от увеличението са записани от старите акционери с правата, които са получили, и големи инвеститори не са влизали в дружеството с увеличението на капитала, каза още Моравенов. Всекидневно в агенцията постъпват два пъти повече заявления, отколкото могат да обработят служителите за един ден, доколкото разбрахме след срещите си с представители на агенцията, добави изпълнителният директор. Реално от ситуацията остават губещи единствено акционерите, които са придобили права от пазара и срещу които са записали акции. Те ще претърпят пропуснати ползи от неизплатения дивидент, а много от тях са го калкулирали при взимане на ивнестиционно решение.


"Надявам се това да бъде единичен, дори единствен случай, в който акционери няма да имат дивидент заради забавено вписване", коментира Северин Въртигов, портфолио мениджър в "Бенчмарк асет мениджмънт". Според него е необходимо както дружествата да поемат ангажимент да спазват сроковете, така и институциите трябва да имат срокове, в които да извършват регистрацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK