Индустрията има две години за енергийно обследване

Сградите със сертификати за енергийна ефективност няма да плащат данък

<em>Таско Ерменков</em>

© Дневник

Таско ЕрменковПредприятията с годишна консумация на енергия от 3000 мегаватчаса трябва да бъдат задължително обследвани за енергийна ефективност до края на 2009 г. Това предвижда наредба за обследване на енергийната ефективност на икономическото министерство, която беше публикувана в Държавен вестник заедно с наредба за сертифициране на сградите.


За обектите публична държавна и общинска собственост срокът е до края на 2011 г., а за тези, които са частна държавна и общинска - до края на 2013 г. Детайлното обследване ще обхваща отоплителните, осветителните и електропроизвеждащите системи, както и системите подготовка на топла вода за бита. Ще се прави и анализ на потреблението. Само лица и компании, регистрирани в Агенцията за енергийна ефективност, ще могат да извършват обследванията. Задължението за обследване на промишлените предприятия беше записано и в досега в действащата наредба. По данни на Агенцията за енергийна ефективност в около 70 предприятия от общо 218 вече е направено такова обследване.


Собствениците на предприятия и общински сгради ще декларират във ведомството, ръководено от Таско Ерменков, всяка година, че подлежат на тази процедура, а то ще прави списъци на потребителите. Декларациите трябва да се подадат месец след влизане на наредбата в сила. След обследването сградите ще трябва да инвестират в мерки за намаляване на потреблението на енергия и ще получат сертификати за енергийна ефективност. Мерките ще бъдат описани в разрешението за строеж за нови сгради, а проверката на изпълнението им ще се прави от строителните надзорници.
Сертификати ще се издават на сгради, които са въведени в експлоатация след януари 2005 г. и такива, които са изградени преди тази дата, но в тях е извършен основен ремонт, предвижда наредбата за сертифицирането.


На базата на сертификатите собствениците на сградите ще бъдат освобождавани от данък. Това беше най-спорният текст, който върна президентът Георги Първанов при приемането на промените в Закона за енергийната ефективност през миналата година. Срокът на сертификат А ще е седем години, на сертификат Б - три години.


В нея е записано, че задължително такива документи ще получават онези сгради, които имат разгъната площ над 1000 кв.м. Самото сертифициране отново ще стана само от български компании или тези от Европейския съюз, които са получили регистрация от агенцията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK