Джордж Сорос: Еврото не може да замени долара

Джордж Сорос: Еврото не може да замени долара

© ReutersЕврото не може да замени щатския долар като основна валута за световните резерви, а система с две валути би била нестабилна, каза финансистът-милиардер Джордж Сорос, цитиран от Ройтерс. "Не мисля, че еврото може да замени долара, а една система от двоен резерв не би била стабилна", каза той.


Еврото скочи до рекорди спрямо долара, като американската икономика се е насочила към рецесия.


"В момента сме в период на нестабилност и повишена несигурност", каза Сорос. На стоковите борси има балон, който съвпада със спукването на балоните при други активи.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Льолю
  *****
  Любопитно

  Има ли някой луд, който си мисли,че САЩ ей така ще си свалят гащите и ще се дадат на Европа?! Изглежда, че някой накрая ще се срине и то много жестоко, но кой - ще видим. Добре, че в България всичко е стабилно и лева скоро ще се изравни с долара, но докога - ще видим и ще плачем.

 2. 2 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Верно си льольо: това не е футбол, а икономика

 3. 3 Профил на the devil
  *****
  Неутрално

  Явно балъците с долари активи са на изчерпване та Сорос да ги плещи такива. И защо да не може еврото да бъде основна валута, като едно време паунда е бил?

 4. 4 Профил на just waste
  *****
  Неутрално

  Опитай се да сравниш кризата в Исландия с тази в САЩ и ще разбреш защо Сорос е прав Америка може да си позволи да намалява лихвените % когато валутата и пада, нито България през 96, нито Исландия сега могат да си позволят този лукс. Реално с падането на долара и падането на лихвените проценти, САЩ стават макро-иконимически много конкурентни.

 5. 5 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  да напомня - лв. няма собствен курс, а е фиксиран за еврото!
  Така 4е на6ият износ е заста6ен, но вносьт е по-евтин.

 6. 6 Профил на Zeitgeist
  *****
  Неутрално

  Льольо, нама таккъв луд да мисли, че сами ще си свалят гащите. По скоро ще им ги свалят

 7. 7 Профил на Ссссссссссссс...пук
  *****
  Неутрално

  Не вувам нещо смислено да е казал еврейското изчадие. Това с "не може
  " не е довод! Дано да потънете и да се не видите вече дано

 8. 8 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  Zeitgeist,ти как си го представиаш че ште им ги свалиат?Маи никак не си наиасно с обстановката!!!!!
 9. 9 Профил на Zeitgeist
  *****
  Неутрално

  Наясно съм. Не казвам, че стане още утре. Просто не са в състояние да контролират ЦЯЛАТА световна икономика само чрез своя дял и чрез федералния резерв, контролиращ "световната" валута. Азиатският дял расте. А каква валута ще използват, много зависи и от тях самите. Не са толкова тъпи. Тези времена минаха.

 10. 10 Профил на aftor
  *****
  Неутрално

  така е , и еврото като долара е силно надценена валута
  по-скоро юанът , в недалечно бъдеще

 11. 11 Профил на aftor
  *****
  Неутрално

  така е , и еврото като долара е силно надценена валута
  по-скоро юанът , в недалечно бъдеще

 12. 12 Профил на Muncho
  *****
  Неутрално

  Така му оттърва на Сорос-така говори!
  Умрял е някой за долари които никой не търси.

 13. 13 Профил на ?????
  *****
  Неутрално

  Има нещо което пресата отбягва да го пише.
  Това е че Китай в последно време постепенно минава на евро, доста фирми плащат в евро без трансакция в долари.Оттам и цялия проблем че доларите стават излишни!

 14. 14 Профил на Естествено че е прав
  *****
  Неутрално

  В дългосрочна перспектива шеърингът на Европа от световното население и бвп тепърва ще намалява.
  За разлика от Америка,която ще надмине половин милиард души,както и населението на Европа по големина,населението в Европа стагнира и\или намалява.
  Отделно,населението на Америка е и ще бъде много по младо от това на Европа.
  Европа е пенсионерски континент,и е изправена пред така наречената пенсионна бомба в много по голяма степен от Америка.

 15. 15 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  Само трябжа да знаете че сега на Азиатците им е изгодно да инвестират в САЩ.Изкупиха дялове в наи мошните компании.Зашто не инвестират в Европа?Заштото там ниама такива обороти на капитали.Сорос си говори но саштевременно прави пари от тези аномалии в икономиките

 16. 16 Профил на silvara
  *****
  Неутрално

  маи ще трябва да се върнеме към златния стандарт

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на В
  *****
  Неутрално

  Ако не се лъжа в САЩ също има подобна криза с пенсионните обезщетения.Работата е там ,це където САЩ не могат икономически или политически да надвият , го правят с оръжие.Но винаги силово.

 20. 20 Профил на 6 degrees of separation
  *****
  Неутрално

  реално погледнато еврото няма шанс in the long run докато евроа е федерация от държави които се дърпат в различни посоки и които нямат обща външна политика.
  #14 е прав - в америка потока от имигранти са главно латиноси докато в европа имигрантите идват от африка и близкия изток. много по-лесно е да се асимилират 30 милиона католици (мехиканци) в америка отколкото 30 милиона африканци/араби в европа.

  аз мисля че към Я1 на 2009 долара ще тръгне нагоре

 21. 21 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Юанът е неконвертируема валута и освен в Китай не се използва никъде другаде.И няма изгледи и да се използва.

 22. 22 Профил на maniak
  *****
  Весело
 23. 23 Профил на euro dump
  *****
  Неутрално

  пичове като Сорос правят пари точно в такива момент - за разлика от пишещите смешници из форумите. Сорос дълго време купуваше евро и продаваше долари. Въпреки че доларът ще продължи да се обезценява спрямо някои валути, курсът към еврото скоро ще се обърне. Няма по-надценена валута в момента от еврото. Изобщо не ме интересува дали някой ще ми повярва тука. Най-добре се печели, когато имаш умението да предвидиш следващата промяна в тренда, докато стадото продължава да блее по инерция.

 24. 24 Профил на bateto
  *****
  Неутрално

  Тоя мръсен евреин да го духа!
  Ясно е, че ОПЕК обмисля преминаване на евро позиции и това ще срути америка до под дъното.Тогава евреите ще трябва да готвят нова война за да излязят от кризата. ЕС е недосегаем за еврвйските боклуци и те се пробват по всякакви начини да ни влияят. Основно чрез Полша и Англия. Помислете как всички инициативи в ЕС се съботират от поляците и англичаните, но лека полека ще се оправим,. Американците са зле и се опитват хем да не работят, хем да вземат големи заплати, хем д имат силен долар. Не може бе пичове ще страдате и това е ! Не, че ми е гот ама при толкова раздувки ми е смешно!

 25. 25 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  някой знае ли какво крепи една валута, особено тая дето няма златно покритие....
  щото това в крайна сметка ще е бъдещето, долупишещия е прав за войната, елементарната формула на евреите е старата на Хегел за антитезата, така, че се задава огромна война на хоризонта пред която Хитлер ще бъде ангел небесен. Само тогава може да се промени стойността на долара, интересно е обаче, ясно е, че едната причина е нефта, или по точно поради това, че нещастните световни залежи ще стигнат за около 20 години, та ясно е войната ще бъде за това кой да ги притежава, интересно е обаче как ще се води тая война и докъде ще стигнат.....

 26. 26 Профил на Dolar
  *****
  Неутрално

  Jordi Sorosi, когато Ви каже добър ден имайте едно наум.Не,че не е ден,но някъде е нощ.Борсовите игри са тънка работа.Иначе,на снимката ми прилича на една снимка на Мусолини.На това му викат нарцисизъм.

 27. 27 Профил на looser
  *****
  Неутрално

  "Този мръсен Евреин" тази година е спечелил лично $2.9 милиарда за според списанието Алфа(http://www.alphamagazine.com/Article.aspx?ArticleID=1914753). Той знае какво прави и говори.
  А тази ксенофобия е образец за нашата провинциалност Този вестник се нуждае от модератор.

 28. 28 Профил на ю
  *****
  Неутрално

  на даният етап никой не може да прогрозира накъде ще върви евро/долар,дори цели екипи и специалисти по евро/долар не знаят ,а тук се появи Сорос и веднага определи накъде ще тръгне долара . Има два варианта до края на 2009 ,долар/евро 1.8/1 и 1.4/1.Май СОРОС иска да е 1.4 /1 затова и дава тези прогнози.А тук на форума нека да кажат кога еврото в България ще стане 3.5-3.6 лв? Реално ли е 1,2лв за 1 долар!!!?

 29. 29 Профил на Прогноза
  *****
  Любопитно

  До 2020 ще има единна Световна Валута ( ако не по-рано ) ... до тогава как ще се движат нежатат никой не може да предвиди ... но ще има големи движения ... това е сигурно и шоуто само ще става по-интересно

 30. 30 Профил на Anon
  *****
  Неутрално

  Bulgarite-specialisti po vsichko...Soros riapa da iade.

 31. 31 Профил на Daaa
  *****
  Неутрално

  Работата се обърна, никой вече не отваря доларова сметка за да върти долари.опариха се много хора и сега като видят долари като че ли виждат пирамида.Сериозните хора изобщо не искат да рискуват да вземат долари.Беля на главата.

 32. 32 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  Наистина тук в форума доста специалисти се обадиха Абе направо много неинформирани хора има тук.Никои не искал $.Те затожа смакнаха курса искуствено за да влиазат свежи капитали в САЩ.Всички Азиати и Араби сега си наливат $ в големи корпорации и компании.Защо ли?????

 33. 33 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  А на тези които мислиат че ж Европа ниама Евреи направо много са се заблудили

 34. 34 Профил на do daaa
  *****
  Неутрално

  до дааа: историята показва, че точно в такива моменти, тези които действат обратно на тенденцията, печелят най-много. Когато всички почнат да вярват в нещо, най-вероятно е време да се гледа за точно обратното. Всъщност това е дефиницията на балон - една тенденция постепенно се изражда в крайност, когато всеки, дори и сульо от улицата тръгне да я следва. В един момент се получава изкуствено надуване на пазарната стойност и разминаване с реалната. Умните пари обикновено усещат тази крайност и навреме се обръщат, преди тълпата да се е усетила. Затова моето мнение е, че еврото е много близко до края на ръста си спрямо долара. Щом всички искат да са в евро, моментът е дошъл за обратната сделка. Дали ще е след месец или година, не знам. Знам само, че вече е късно да се печели от продаване на долари и купуване на евро.

 35. 35 Профил на aftor
  *****
  Неутрално

  на набълбъчените с долари , и смело борещите се за неговите бъднини ще напомня ,че :
  След като Япония преживя КРИЗАТА си /имоти и борси/ йената е 100:1 !!! дори към долара ,
  така че не ни баламосвайте как от 2 години ,ама ей сега ще се обърне тренда
  просто защото има още много до ДЪНОТО
  поне ако уса изпаднат в криза
  а нещата отиват натам

 36. 36 Профил на посветен
  *****
  Неутрално

  Много ясно че еврото не може да замени долара, тъй като САЩ не са подали молба за влизане в еврозоната.

 37. 37 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  САЩ са си в криза но тази криза не се усещта както в Европа.В САЩ всеки си кара колата и не му пука че за 1 галон цената се е увеличила с 20-30 цента.А в Европа цената с колко се е увеличила???? 1 литар в САЩ е 1,20лв.

 38. 38 Профил на kolkoto glupaci
  *****
  Неутрално

  толко и експерти в икономиката ако се върнете назад ще видите че 99% нищо не познават, събират комисионни да плещят глупости

 39. 39 Профил на do aftor
  *****
  Неутрално

  афтор, афтор, най-обичам коментатори като теб, които вземат два привидно еднакви резулата и правят някакви генерални изводи за бъдещето. Никой не е тръгнал да си губи времето да те балмосва, ти си си обаламосан вече. По-добре е да има повече като теб, това е важно за всеки балон. Колкото повече тълпата вярва в нещо, толкова по-добра става възможността за печалба от пукването.
  Кризите в Япония и САЩ имат много еднакви причини и признаци, но приликите спират дотук. В Япония ликвидацията на лоши кредити отнема години, в САЩ процесът за 6 месеца е много напреднал и скоро ще завърши. Друга разлика, японската икономика е експортна и суровиннозависима, американската не толкова. Японската е силно регулирана и податлива на държавен натиск, американската не толкова. Това са само няколко причини защо Япония се възстановява с години и защо на САЩ ще отнеме по-малко време. Хич и нямам мерак да те убеждавам, купувай си евро, колкото искаш. Колкото повече такива като теб, толкова по-добре в един момент. А моментът наближава.

 40. 40 Профил на визита в сащ
  *****
  Неутрално

  Не че си вярва напълно, но дава сигнал, че който е заинтересован, трябва да работи по въпроса. Поне да се позабави падането на долара. А то падането му си е едно на ръка. Бившият вътрешен министър е запознат с детайлите.

 41. 41 Профил на С.
  *****
  Весело

  @ 36: Хаха, много добър коментар. И много верен

 42. 42 Профил на silvara
  *****
  Неутрално

  Хитър е чифутина спор няма-винаги когато говори нещо трябва да сме на щрек!!! А що се отнася до ДОЛАРА това е такава пирамида каквато няма от времето на Финикииците-това е такава планина от хартия каквато малко хора могат да си представят.... Самия факт че суровините -цените им полудяха това е достатъчно красноречив факт че нещата с долара не вървят на добре!!!! И аз мисля че воината е неизбежна -въпрос на време -за да останат като свръх държава ЩАТИТЕ трябва да контролират петрола на близкия изток иначе са обречени.....

 43. 43 Профил на Ми 36,те най-богатите икономики в Европа,
  *****
  Неутрално

  Великобритания,Швеция,Дания,Норвегия,Швейцария,позна що са най-богати - ми щото не са в еврозоната

 44. 44 Профил на 6 degrees of separation
  *****
  Неутрално

  ма верно сте се събрали тука само разбирачи...ква война бе? кой ще пратят на война? имат максимум 3-4 бригади запас и тва е - преди да се изтеглят от ирак няма кой да пратят да се бие в нова война. храсталаков има под 30% одобрение, по никув начин не може да започне нова война

  @афтора - ква евро зона бе брато, къде ще си продават боклуците европейците ако американците фалират? в китай или индия може би? дето джигитаиците взимат по $1 на ден а германците по 100 евро? коя икономика ще има положителен експорт с такива labor costs?

  не че защитавам американците, ама без тях ще трябва да ходиш обратно на баба си у селото и да доиш крави & береш царевица! как точно си представяш че българската икономика ще расте ако няма европейци и американци да наливат пари в българистан?

 45. 45 Профил на ю
  *****
  Неутрално

  нещо нашите "американчета" се развълнуваха,че се чу даже ,че арабите инвестирали долари в компании,затова ли си скъсаха от ходене в Арабия политиците от САЩ или да ги МОЛЯТ да не се отказват да обърнат цените от долари в евро на НЕФТА ,че тогава ще почустват всички наши "американчета".Те и чустват като си идват в България 1 ДОЛАР = 1.22 ЛВ.Тук всички са "разбирачи" в собствен интерес.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 47 Профил на neznaiko
  *****
  Весело

  Само да спомена,че в уса октановото число на бензина е по-ниско (85 ако не се лажа),та и от тук идва част от разликата в цената

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK