Русия е готова с устава на газовия ОПЕК

Русия е готова с устава на газовия ОПЕК, съобщава "Коммерсант".


Документът ще бъде представен от заместник-енергийния министър Анатолий Яновски на насрочената за 28 април среща в Техеран на Форума на страните-износителки на газ (Gas Exporting Countries Forum). Предложенията на Москва вече били изпратени на 15-те страни-членки.


Според "Коммерсант" това е първата стъпка, която предприема Кремъл от миналата есен, за да превърне въпросната организация в аналог на петролния ОПЕК на световния пазар на търговия със синьо гориво. Според предложенията на Москва Форумът трябва да стане международна борса за изработка на методиката за образуване на цената на газа, така и да се обсъждат международните трасета на газопроводите. От своя страна Иран иска организацията да започне да работи на същите принципи както и петролния ОПЕК.


В Кремъл идеята за създаване на газов аналог на ОПЕК - картел от страни, произвеждащи нефт - се обсъжда доста отдавна. През 2006 г. високопоставеният руски лобист Валерий Язев предложи създаването на газов алианс на Русия с бившите съветски републики и Иран в противовес на исканията на Франция и Германия Кремъл да се присъедини към Енергийната харта на ЕС. Проектът, известен като МАННГО - Международен алианс на национални неправителствени газови организации, предвижда влизащите в енергийния картел страни да водят единна ценова политика. В замяна "Газпром" се ангажираше да поеме контрола на останалата от бившия Съветски съюз газопреносна мрежа и да се грижи за нейното развитие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK