Проектът на "Екуест" за хотел "Сердика" се бави с разрешителните

Компанията окрупни терена

<em>За да започне да се изпълнява, проектът трябва да бъде съгласуван с Националния институт за паметници на културата, а в момента текат тези процедури</em>

© Георги Кожухаров

За да започне да се изпълнява, проектът трябва да бъде съгласуван с Националния институт за паметници на културата, а в момента текат тези процедуриПроектът на "Екуест" за бизнес център на мястото на бившия хотел "Сердика" се бави заради съгласувателните процедури в Националния институт за паметници на културата (НИПК), потвърдиха пред "Дневник" представители на двете страни. Това е причината сградата от месеци да стои "замразена".


За да започне да се изпълнява, проектът трябва да бъде съгласуван с НИПК и едва след това да получи необходимите разрешителни за строеж. Институтът веднъж е върнал проекта за преработване и сега предстои да бъде разглеждан втори път, съобщи директорът му Георги Угринов.


Ние имаме изискването да се запази силуетът на сградата, който е част от архитектурата на целия площад, каза Угринов. По думите му промененият проект трябва да бъде разгледан от съвет в института. Не искаме там да изникне някоя висока сграда, която да загрози района, каза още той.
Преработили сме проекта и той от месеци е в НИПК, каза управляващият директор на "Екуест" Георги Крумов. По думите му компанията има готовност от една година да започне с проекта, но неговото одобрение го бавело.


Междувременно от месечния информационен бюлетин на "Екуест" до Лондонската фондова борса става ясно, че компанията е окрупнила терена около бившия хотел "Сердика", като е купила парцела зад сградата, в който попада старото кино. От "Екуест" потвърдиха информацията. Промяната на проекта била съобразена и с разширения терен, казаха от компанията.


"Екуест" стана собственик на бившия хотел и кино "Сердика" още през 2006 г. Компанията планира да превърне сградата в модерен офис център с търговски площи и места за паркиране. Амбицията й беше да бъде готова с проекта до края на тази година. Изваждането на разрешителни обаче продължи повече от планираното.


"Екуест Болкан пропъртийз" е с още двама мениджъри


Компанията за инвестиции в имоти в България и страните от региона "Екуест Болкан пропъртийз" има още двама мениджъри - неизпълнителни директори, става ясно от информационния бюлетин на компанията. Това са Чарлз Дейвид Оуен Джилингс - директор в "Утилико" (Utilico Emerging Markets Limited), и Анджей Виктор Собчак от "Карусел кепитал" (Carrousel Capital). Причината за тяхното назначаване е свързана с това, че двата фонда придобиха наскоро съответно 19.9% и 26.1% от "Екуест Болкан пропъртийз". Друга промяна, свързана с "Екуест", е новият статут на мениджърите в България - Георги Крумов, Кари Хаатая и Петри Каралайнен. От мениджъри на възнаграждение те стават акционери. Промяната е заради това, че от фонд "Екуест" става компания за инвестиции в по-дългосрочни проекти.


Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли нещо за Георги Крумов - явно е способен мъж?

 2. 2 Профил на NPaine
  *****
  Неутрално

  Да бе и аз това щях да питам...какъв е той всъщност? Защото българите стигнали до пост като неговия се събират на пръстите на една ръка...ако не и по малко.

  Да не би парите във фонда да са негови респ. на тате или друг роднина бивш партиен функционер, а цялата история с това че компанията е листвана на LSE да е прах в очите?

 3. 4 Профил на Oxymoron
  *****
  Неутрално


  Георги Крумов е служител на ДС, в момента работи за Константин Тилев, друг служител на ДС с много бизнес в България преди и сега. Екуест е собственост основно на Тилев.

  Тилев (в качеството си на представител на ДС и други служби) е работодател на Симеон Сакскобурготски през 1980-те години. Справка-- автобиографичната му книга "Опит за завръщане". Тилев беше основен акционер в ЗК Витоша, където Сакскобурготски имаше значителен дял. Освен това БЗК (фалирала) и др. Малки парични облаги за царя, все някой ден ще влезе в работа, нали.

  Друг бизнес на Тилев / Крумов е военното предприятие Електрон Прогрес. Те трябваше да вземат поръчки от НАТО. Имат и друг клиент, служба на трета страна, която купува само информацията за поръчките.

  Това са някои от малките тайни на Екуест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK