"Екуест" ще продава "Сити център София"

"Екуест Болкан пропъртис" възнамерява да продаде своя мол "Сити център София". Новината съобщи агенция "Сий нюз", цитирайки представители от ръководството на листвания в Лондон фонд за инвестиции в недвижими имоти на Балканите. Фондът закупи търговският център преди две години за 94 млн. евро.


Причина за решението за продажба е промяна в инвестиционната стратегия на компанията след преглед на резултатите и активите в портфейла. Оказва се, че през 2007 г. нетната печалбата на "Екуест" е 4.8 млн. евро при 25 млн. евро за 2006 г. "Проблемите в сектора на недвижимите имоти не може да не засегнат и представянето на "Екуест", е заявил председателят на фонда лорд Сейнт Джон ъф Блесто в изявление за акционерите. Именно в него се съобщава и за продажбата на не ключови имоти в процес на развитие като бившия хотел "Сердика" в София и проекта "Аполо" в старинната част на Белград. Цел на разпродажбите е с тях да се намали потребността от външно финансиране.


Според ръководството на "Екуест" едно от последствията на международната ипотечна криза е, че някои големи банки са се оттеглили от финансирането на имотни проекти на Балканите, а други институции, повечето от които австрийски и гръцки, продължават да заемат средства, но при по-лоши условия в сравнение с тези по кредитите, отпускани през миналата година.


От края на 2005 г. "Екуест" е инвестирал 321 млн. евро в региона чрез придобиването на мажоритарни и миноритарни пакети в имотни компании. В резултат от тях към момента в портфейла на фонда попадат 54 обекта. От тях 28 са в България, 14 в Сърбия, 10 в Румъния и 2 в Македония. Приходите от наеми пък са достигнали 8.59 млн. евро през миналата година, а основни източници са именно "Сити център София" и румънският "Молдова мол".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ernogled
  *****
  Неутрално

  бал съм им майкята на "Екуест Болкан пропъртис". Аз пък нема да си продам селскио магазин. Сите го знаят като хоремаго...

 2. 2 Профил на 4ernogled
  *****
  Неутрално

  у село връцка, голем тръмбеш йе...

 3. 3 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Тази новина излезе миналия четвъртък на борсата в Лондон.
  Нещо по-старо не можахте ли да изкопаете за раздел Компании на вестника от 7 май?

  Защо по-добре не анализирате истинските причини за продажбите на 3 обекта вместо да пускате стари неща?

  Или аналитичната статия по въпроса ще излезе в новия брой на Капитал

 4. 4 Профил на МОЛЪ
  *****
  Неутрално

  бухахахахахха, продали мола, хахахха. шса сетат - 1000 спа центъра, 50 мола, 2000 хотела... половината се събарят от само себе си, другата половина стоят празни, префасонират се хотели в сгради с апартаменти... колко компании ще започнат да префасонират "инвестиционната си политика" - мммМмММММммм, колко галантно казано - или по-скоро да се разкарват от българския пазар.
  А като започне и събарянето на моловете - абсурдна инвестиция в държава с плачевна покупателна способност и бетонните грозилища, буквално приюти за англичани и германци с нисък социален статут - тогава може и някой да се сети, че истинските инвестиции са в индустрия, която създава работни места. Фабрики, производства, търсещи работници и квалифицирани хора, а не само сервитьорки, викачи, чистачки и бармани.

 5. 5 Профил на Тъпо
  *****
  Неутрално

  Въпросните инвеститори са свързани с мутрите и организиранта престъпност покрай Георги Крумов, който очевидно поддържа топли контакти с Вълка. от него купи за твърде висока цена (същата, на която се продаде Мола на Стамболийски, само дето Мол София е близо 2 пъти по- голям от този не Хемус).
  После подкара мерцедеса на Вълка, след като той се сдоби с Бугати....
  Ако се разрови очвек, вероятно много мръсни ризи ще излязат!

 6. 6 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Тръгна надолу пирамидата от карти за игра. Лорд Антони Св. Джон от Блесто си направи пачката, а аборигените остават с бетонното страшилище в центъра на София. Най-добре е да го направим обществена тоалетна. И без друго само задници ходеха да пазаруват там

  Аборигените да се сещат за фабрики, със сергии икономика не се прави

 7. 7 Профил на беден
  *****
  Неутрално

  предстои продажбата на още МОЛОВЕ ,чакам да гледам как ще събарят тези във ВАРНА,защото първият е от празен по-празен,а предстои отварянето на още 3

 8. 8 Профил на МОЛЪ
  *****
  Неутрално

  другари, виждам, че подкрепяте мнението ми, което ме радва!
  МОЛОВЕ от всички страни - събаряйте се!

 9. 9 Профил на silvara
  *****
  Неутрално

  Господа а тава е само началото !!!!!

 10. 10 Профил на Давигоначукам в
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на Застроена
  *****
  Неутрално

  Та и този фонд, и други подобни фондове, фондацийки или фирмени деятели,едва ли са и очаквали да имат големи печалби от такива ми ти обекти. Та вече всички разбраха, че се строи където е по-слаб контрола и без да се питат гражданите имат ли нужда, а само за да се вложат в нещо някакви си парични средства, които не искарани с пот на челото. Така че само препродажби, та дори и "на загуба", са всъщност печалбата на такива вложители.

 12. 12 Профил на The Tide
  *****
  Неутрално

  Няма балон на имотите, не си представяйте! Но все пак не е лошо да продава който има имоти, че после не се знае.

 13. 13 Профил на а д
  *****
  Неутрално

  Май цените на имотите тръгват надолу. Кой продал, продал. Който не е, да е бил. Играчите почват разпродажбите май.

 14. 14 Профил на Българинъ
  *****
  Неутрално

  Цикъла от пране на пари се затваря, мръсни пари-инвестиции в недвижим имот-продажба на имота=легализирани пари.Честито!Горната схема обяснява и уж необяснимият невиждан бум от инвестиции в МОЛ-ове, хотели и прочее недвижимости в последните 7-8 години.

 15. 15 Профил на Пишман бьлгарин
  *****
  Неутрално

  Mного си прав, Бьлгаринь! И това прозряха и слепите, но ... подкупни други бьлгари продьлжават да позволяват тая безнаказаност и безотговорност
  за бьдещите столетия тук!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK