"САБ Милър" стъпва на украинския пазар

Британският производител на бира "САБ Милър" ще получи 8% от украинския пазар, след като придобие една от водещите пивоварни компании в страната "Сармат". Това съобщи "Блумбърг", цитирайки официално изявление на британското дружество.


Това е първата корпоративна придобивка на "САБ Милър" в Украйна и първата стъпка на дружеството на украинския пазар. От компанията отказаха да посочат стойността на сделката, но експерти оценяват активите на "Сармат" на около 130 млн. долара. В момента украинската пивоварна е собственост на най-богатия украинец Ринат Ахметов и разполага с производствен капацитет от 2.9 млн. хектолитра бира годишно.


"Украинският пазар се разшири забележително през последните години, но все още изостава от други източноевропейски пазари по консумацията на бира на глава от населението", заяви шефът на "САБ Милър" за Европа Алън Кларк. Британската компания е третият най-голям производител на бира на планетата и има пазарно присъствие в над 60 страни.


За последните 4 години украинският бирен пазар расте със среден темп от 14%, което го нарежда сред най-бурно развиващите се в глобален мащаб. Експерти от индустрията очакват, че в средносрочен план Украйна ще запази този ръст и ще бъде най-динамичният пазар за бира в Централна и Източна Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK