Полската PKO и унгарската OTP може да се слеят

Втората по големина полска банка - PKO, и най-голямата унгарска - ОТР, са провели предварителни преговори за евентуално сливане помежду си, съобщи Ройтерс, като цитира топ мениджър на полската институция. Намеренията на двете банки да обединят усилията си под някаква форма са от края на миналата година, когато са били и първите срещи между мениджърите им. Още тогава са били обсъдени възможностите за сливане или установяване на обща холдингова компания. Преговорите обаче бяха прекъснати от идването на дясноцентристкото правителство през ноември в Полша. Политическите промени спряха преговорите и оттогава досега не е имало развитие по проекта, обясняват от PKO, която е контролирана от държавата. Наскоро обаче новият финансов министър на Полша обяви публично, че се обмисля свиване в дела на държавата в PKO, който в момента е 51% от капитала.


В същото време в отговор на публикации в полската преса ОТР направи официално изявление, че не възнамерява да се развива в Полша, като страната никога не е била сред приоритетите й за географско разширяване.


Новините за възобновените преговори за евентуално сливане не оказаха сериозно влияние върху цената на акциите на двете банки. Книжата на PKO поевтиняха с 1.1%, а тези на ОТР прибавиха едва 0.1% към цената си след оповестяването на новината. Причината е, че повечето инвеститори считат евентуалното сливане за твърде малко вероятно. Дискусиите все още са само на теория и едва ли ще стигнат по-надълбоко в бъдеще, обясниха те.
В момента ОТР и PKO са едни от малкото регионални банки, които не са контролирани от мощни международни финансови институции, които доминират пазара в Централна и Източна Европа. С пазарна капитализация от 21.6 млрд. долара PKO е една от най-големите публични дружества в цяла Централна Европа. Пазарната стойност на ОТР - втората по големина публична компания в Унгария, възлиза на 12.5 млрд. долара. Тя реализира и амбициозна програма за експанзия и вече работи на пазарите в Русия, Украйна, България (където притежава една от най-големите български банки - ДСК), Словакия, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Наскоро ОТР обяви и намеренията си да продължи с придобиванията, като се концентрира по-скоро върху малки банки в страните от бившия Съветски съюз.


PKO загуби лидерските си пазарни позиции в Полша, след като беше изместена от конкурента си "Пекао" (Pekao), която се сля с "Уникредит" през ноември миналата година. Сега, след като вече е втора по пазарен дял в Полша, PKO се е концентрирала върху подобряването на представянето на домашния си пазар, като прехвърля усилията си от разширяването на вече голямата клонова база към развитие на корпоративното си звено.


Полша и Унгария вече са водили предварителни преговори за сливане на рафинериите си - PKN и MOL, но разговорите не са довели до конкретни стъпки за установяване на общ бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK