Нов закон намалява данъка за имоти в чужбина

Нов закон намалява данъка за имоти в чужбина

© ДневникНови регулации от това лято ще облекчат данъчното бреме за собственици на втори домове в чужбина, а някои платили данъка ще могат да си го върнат, съобщи в. "Дейли телеграф".


През последните години огромен брой британци придобиха имоти за почивки или за живот след пенсионирането в страни от Южна и Източна Европа. Някои от тях получават съвет да купят офшорно имота като придобият акции на компания, която пък притежава дадения имот. Това обаче увеличава риска им за облагане с високи данъци във Великобритания. Добрата новина е, че за повечето- но не всички- сделки новите правила ще премахнат тази заплаха.


Има няколко причини за придобиване на имоти през компания, но те не се правят с данъчни цели. Във Франция, Испания и Португалия това се прави за избягване на проблеми с някои правила на унаследяването. Други страни като България например ограничават покупката на земя или имоти от чужденци.
Преди 1999 година малко хора- включително и данъчните съветници- осъзнаха, че в данъчното правило се позволява облагане на имот, купен чрез компания, макар и за собствена употреба. След това се започнаха две дела, които подчертаха, че има специален данък за всички "директори в сянка", купили имоти чрез компании. Дори и британският гражданин да не е записан като директор на компанията, местните директори изпълняват неговите инструкции и така британецът започва да дължи данък.


В бюджета от 2007 г. беше обявено, че ще бъдат върнати със задна дата данъците на всички, засегнати от това правило до 20 години назад. Това ще улесни и отдаването на ваканционния имот под наем без допълнителни данъци. Финализирането на регулацията се очаква през юли.


Новите правила няма да помогнат в случаите, когато собствеността на имота е на семеен тръстов фонд.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK