Делата срещу измамите с бонове се водят с променлив успех

Над 600 съдебни решения в полза на ограбени при масовата приватизация граждани са произнесени само в Русе до този момент, съобщи за "Дневник" Веселин Григоров, основател на Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация. От Агенцията за приватизация (АП) не потвърдиха тази информация. Григоров пръв в страната е завел дело срещу ведомството по повод на това, че през есента на 2003 г. без негово съгласие са били прехвърлени инвестиционните му бонове на друго лице.


Според данни на АП до влизането в сила на Административния процесуален кодекс през 2006 г. институцията е била страна по около 524 броя граждански дела. Към настоящия момент АП е страна по около 132 броя административни дела в цялата страна. Представители на агенцията, ръководена от Тодор Николов, съобщиха, че на първа инстанция в административните съдилища на Русе, Варна, София и Кърджали делата се развиват с променлив успех за молителите.


Към средата на март 2008 г. по 12 броя дела има постановени окончателни решения на Върховния административен съд (ВАС) или съответно на първа инстанция, които не са обжалвани. По 7 от тях ВАС постановява решения, с което отхвърля исковете на гражданите, а по 5 се произнася в полза на ищците.
През есента на 2004 г. в Русе е създадена Асоциация на пострадалите в масовата приватизация. Целта й бе да подпомогне действията на засегнатите граждани да получат обезщетения за неправомерно прехвърлените им инвестиционни бонове през 2003 г., обясни Веселин Григоров. Тогава Агенцията за приватизация се е разпореждала с инвестиционни бонове, без да има изискваните по закон нотариално заверени пълномощни от собствениците. Един от проблемите пред молителите е, че към настоящия момент боновете са невалидни и нямат материално измерение, поради което не може да се заключи каква е реалната имуществена вреда от твърдяната им липса.


При учредяването си Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация е включвала 45 души, които впоследствие са станали повече от триста. От януари 2007 г. сдружението е прекратило дейността си, но продължава да оказва помощ на граждани, които тепърва търсят правата си. Давностният срок за реакция на изчезването на инвестиционните бонове изтича през есента на 2008 г., припомня Григоров. Едно от важните условия за търсене на обезщетение е гражданите да са осъществили опит за разпореждане с притежаваните от тях инвестиционни бонове.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK