Около 80 на сто от клиентите на СПА хотелите са българи

По-голямата част - около 80 на сто, от гостите на СПА хотелите в България са българи, съобщи председателят на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм Станимир Станков. Усилията на компаниите са насочени към това да привличат повече чуждестранни посетители, като засега фокусът е насочен към руския, британския, скандинавския пазар.


По данни на асоциацията между 125 и 130 хил. туристи са посетили през миналата година СПА комплексите в България. Според данните на Държавната агенция по туризъм пък, базирани на проучване на маркетинговата агенция "Норема", малко над 18 на сто от туристите през изминалия зимен сезон са ползвали услугите на СПА комплексите. През миналото лято от СПА услуги са се възползвали малко над 30 на сто от туристите, показват данните на същата агенция. Малко над 8 на сто пък са били на баленотуризъм в България.


Курортите, които се оформят като СПА дестинации, са Велинград, Сандански, Хисар. С потенциал за развитие са Баня, Старозагорските минерални бани, Хасковските минерални бани, Кюстендил. Пак по данни на асоциацията над 170 млн. са инвестициите през последните години в СПА комплекси и курорти. Очаква се вложенията в тази сфера да растат заради потенциала, с който страната разполага. Вече има заявени проекти за места като Баня, Велинград, Хисар.


От 11 до 13 юни в Албена ще се проведе международна среща на компаниите в бранша, организирана от асоциацията. Целта е да се обменят новите тенденции и опит в индустрията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK