"Екобулпак" пусна първия завод за преработка на отпадъци

С него отпадъците на сметището трябва да намалеят с 60 процента

Първият в България завод за преработка на отпадъци беше открит вчера от "Екобулпак" в столичния квартал "Филиповци". Инвестицията на организацията в новата техника е 8 млн. лв. Съоръженията ще преработват отпадъци от опаковки, които съдържат стъкло, пластмаса и хартия, като ще се обслужва от 200 души.


Заводът е на площ 11 хил. кв.м, където освен инсталациите има още и склад за балираните рециклируеми отпадъци, който е върху 750 кв.м. На обекта има още административна сграда с прилежащи офиси и помещения за работниците, сервизни помещения, столова и др. Обектът е осигурен с необходимата инфраструктура, електрификация, ВиК, противопожарна инсталация, паркинг.


Капацитетът на завода е предвиден да обслужва събраните отпадъци от жълтите и зелените контейнери от мрежата на "Екобулпак" в София и региона. Сепариращата инсталация за пластмаса и хартия може да работи и с битов отпадък, а инсталацията за стъкло е проектирана за обработката на амбалажно и прозоречно стъкло. Очакванията са работата на завода да намали с 60% количеството на битовите отпадъци, които се депонират на столичното сметище.
"Този завод е гаранция, че "Екобулпак" ще изпълни целите на своите членове", заяви прокуристът на дружеството Милен Димитров.


Проектът и инженерингът, както и основните машини и софтуерът на инсталацията за рециклиране на стъкло са на австрийската фирма "Биндер". Подобни инсталации има в Германия и Австрия, в момента се строят в Гърция и Полша. Съоръжението е с капацитет до 40 000 т стъкло годишно. Рециклирането на стъклените отпадъци има за цел да се произведе суровина с висока степен на чистота - 99.9999%, което е под 100 г примеси на тон.


Инсталация за сортиране и балиране на хартия и пластмаса е по проект на "Екобулпак", който се основава на чуждия опит в областта. Конструкцията, транспортните ленти, както и основното оборудване са дело на български фирми. Оборудването на съоръжението включва и специална преса, която е нова и произведена от немската фирма "Престо". Капацитетът на инсталацията е 100 хил. т хартия и пластмаса годишно. До края на годината "Екобулпак" ще пусне подобни инсталации в Русе, Пазарджик, Ямбол, Търговище и Горна Оряховица.


55 хил. т опаковки е рециклирало през 2007 г. "Екобулпак", показва годишният отчет на дружеството. Това е с 10% повече от определените по закон количества. През 2007 г. членовете на организацията са пуснали на пазара общо 110 хил. т опаковки. Дружеството е внедрило системи за разделно събиране на отпадъци с над 17 хил. контейнера, които обхващат над 1.8 млн. българи.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 0165
  *****
  Неутрално

  Браво!
  По този начин по-малко пари за боклучената мафия и по-ниски такси смет!

 2. 2 Профил на боклучар
  *****
  Неутрално

  браво дано да е ефективно

 3. 3 Профил на Стоев
  *****
  Неутрално

  Нещо малък ми се вижда като капацитет, особено пък ако е за цяла България.

 4. 4 Профил на С.
  *****
  Неутрално

  Браво, много хубава новина. Дано живеещите в София част от отговорността и изхвърлят отпадъците разделно.

  @ Стоев: В България е мрънкачите и дървните философи са много разпространен вид. Ти с какво допринасяш за ополотворяването на отпадъци, та си чешеш езика по форумите? Построй завод с по-голям капацитет, като си толкова арабия

 5. 5 Профил на Стоев
  *****
  Неутрално

  Нещо не ме познаваш, приятел. 14 години съм събирал разделно в Австрия. Още нямаше контейнери, ами събирахме опаковките тетрапак във фирмени кашони в стълбището, а празните дезодоранти се хвърляха в кошове пред магазините. На София боклукът е 1 милион битов и 0,5 индустриален. Тази играчка е капка в морето!

 6. 6 Профил на къде и кога снимки и видео ?
  *****
  Неутрално

  Е добре де дайте да видиме малко снимки ,малко видео ? Къде и кога ?

 7. 7 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Ако това е на 50% вярно - поздравления за бизнеса на който му писна от чиновническия мързел да реши проблемите на София, а и на другите градове.

 8. 8 Профил на от Станцо
  *****
  Неутрално

  Похвално,
  Само дето с така написаната инвестиция от 8 мил. ми се струва че не мога построят и бунище та камо ли "ЗАВОД ЗА ОТПАДЪЦИ" та дори и с най - простата линия за сепариране на отпадъци и третиране. Но все пак хвала за тази дейност. От друга страна ние като членове на това общество сме задължени първо морално да правим усилия за опазване на околната среда и да не се примиряваме с бунищата около нас.

 9. 9 Профил на Николина
  *****
  Неутрално

  Само не мога да разбера - такива инсталации нали има вече няколко в България. Това малко ми намирисва на ПР на гърба на потъналите в боклук софиянци. Похвално, че са построили завода, ще има още едно място за да се разделя боклука, но какво уникално има тук?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK