Расте производството на аквакултури

Активно се изнасят черни миди в Гърци, Италия и Испания

Предприятията от рибния сектор могат да се наложат на европейсия пазар с производството на аквакултури, затова инвеститорският интерес към фермите за миди и скариди расте, съобщи Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти "БГ фиш".


Преди две години в страната са действали четири-пет развъдници за черна мида, които са произвеждали едва 170 тона. През миналата и в началото на тази година вече са регистрирани 19 ферми. Не всички са заработили с пълен капацитет, но очакванията са годишно те да добиват над 2 хил. т за вътрешния и външен пазар. Основните пазари за българската продукция са Кипър, Гърция, Италия и Испания.


С откриването на оперативната програма "Рибарство и аквакултури" в сектора се очакват нови инвестиции, тъй като половината от средствата, предвидени за производството и преработка на риба, ще се насочат къв аквакултурите. За седемгодишния период 2007 - 2013 г. субсидиите за сектора са над 104 млн. евро, от които 60 на сто са за проекти в преработвателния сектор. Половината от тези средства ще бъдат за ферми за миди, скариди, стриди и други аквакултури.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK