Близо 66% в Общинска застрахователна компания ще се продават за 9.6 млн. лв.

Дял от 65.55 на сто от капитала на "Общинска застрахователна компания" АД (ОЗК) е обявен за продажба, стана ясно от сайта на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Пакетът от 4 195 216 броя поименни безналични акции ще се продава чрез търг с явно наддаване, като началната тръжна цена е 9.6 млн. лв., а първата стъпка за наддаване е 400 хил. лв.


Акционерите, които излизат от ОЗК, са Столичната община, "Софийски имоти" ЕАД и "Паркинги и гаражи" ЕАД. С най-голям дял в компанията е "Софийски имоти" - 46.41%, показва информацията за акционерите и дела им в капитала на ОЗК на интернет страницата на дружеството. Другите двама акционери, които продават участието си, са с по 9.57% дял. На 8 май е изтекъл срокът за закупуване на тръжна документация от желаещите да участват в търга. Три фирми са закупили тръжна документация. До края на месеца те ще трябва да подадат и документи в Комисията за финансов надзор (КФН) за предквалификационно одобрение. Депозитът за участие в търга е 960 хил. лв. До 20 октомври 2008 г. кандидатите, закупили тръжна документация, могат да си купят и информационният меморандум на дружеството. Обявената дата за провеждането на търга е 6 ноември 2008 г.


Столичната община все още е мажоритарен акционер и в Общинска банка с 74% от капитала. Банката също е в списъка на агенцията за приватизация за тази година. До края на този месец консорциумът, който изготвя правния анализ и информационния меморандум за продажбата на общинските акции в кредитната институция, трябва да внесе доклада си в СОАП. В него трябва да има и предложена цена за акциите. След това меморандумът трябва да бъде одобрен от СОАП и общинския съвет и да бъде открита тръжна процедура. Според запознати с хода на приватизацията вероятно тя ще бъде търг с явно наддаване, какъвто е и предпочетеният за ОЗК вариант на продажба на общинските акции. СОАП има сключен договор с консорциум около френската банка "Аржил" - "Аржил - Камбуров - Транзакта - Мур Стивънсън БулМар", за консултант по приватизацията на акциите на общината в Общинска банка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK