"Пазарджик БТ" ще придобие босненска цигарена фабрика

Българското тютюнопреработвателно дружество "Пазарджик БТ" ще придобие мажоритарен контрол от босненската цигарена фабрика "Фабрика духана Мостар" (Fabrika Duhana Mostar).


Компанията е била обявена от Комисията за продажба на държавния капитал на предприятието към Агенцията за приватизация на Федерация Босна и Херцеговина за победител в процедурата по пряко договаряне за продажба на 67% от общия капитал на "Фабрика духана Мостар", съобщи българското дружество в съобщение до Българската фондова борса. Предстоят допълнителни преговори за подписване на договора за продажба на 67% от общия капитал на босненското предприятие.


"Фабрика духана Мостар" е едната от трите цигарени фабрики на Босна. Базирана е в Мостар в южната част на страната. Босна и Херцеговина оценява дела си в предприятието на 6.95 млн. марки (3.5 млн. евро). Останалите 33% вече са продадени на частни инвеститори. Това е поредният опит за продажба на компанията след неуспешните опити през 2005 г. Фабриката отчита загуба през последните три години, като годишното производство намалява над 2 пъти от 769 т преработен тютюн през 2000 г. на 177 т през 2006 г. Във фабриката работят над 130 души, като според интернет страницата й тя произвежда три марки цигари - "Дрина", "Тренд" и "Монд".


Компанията "Честийм" ЕООД купи мажоритарния дял в тютюнопреработвателната фабрика на "Булгартабак холдинг" - "Пазарджик БТ", срещу 4.7 млн. лв. в края на 2006 г. "Честийм" е 100% собственост на Чавдар Пейчев, който е собственик още на "Български морски холдинг" и "Корником" и е в управлението на "Мини открит въгледобив" - Перник, контролирани от Христо Ковачки, показва справка в електронния регистър ДАКСИ.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на бт
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK