Справянето с вредните емисии ще струва 45 трилиона долара

Използването на въглища е един от най-големите фактори за замърсяване с парникови газове. Това обаче е и един от най-евтините източници за енергия, а въвеждането на технологии и мерки за ограничаване на екологичната вреда ще оскъпи значително световната цена на енергията

© greenpeace.italia

Използването на въглища е един от най-големите фактори за замърсяване с парникови газове. Това обаче е и един от най-евтините източници за енергия, а въвеждането на технологии и мерки за ограничаване на екологичната вреда ще оскъпи значително световната цена на енергиятаНамаляването на въглеродните емисии наполовина до 2050 г. ще струва на човечеството 45 трилиона долара в допълнителни разходи за енергия, предаде Ройтерс, цитирайки преценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).


"Това е огромна сума", каза анализаторът от МАЕ Питър Тейлът след срещите по време на конференция за климата в Германия. Светът ще трябва да се справи с напълно различна енергийна система, каза той.


За да се постигне целта за намаляване на емисиите, използването на възобновяеми източници ще трябва да допринася за 50 на сто от произвежданата енергия, а не както досега за едва 18 на сто, каза Тейлър.
Според учените е необходимо да се спре увеличението на парниковите емисии и да започне да се намалява замърсяването, за да се избегне глобалното затопляне и катастрофалния ефект от него.


МАЕ направи преценката си на базара на замърсяването с въглероден диоксид към 2005 г. и изгради модел с намаляването на количествата наполовина в следващите 42 години.
МАЕ определи 17 ключови технологии, които биха могли да помогнат за постигането на целта до 2050 г. В мерките се включва складиране на вредните газове, особено от електроцентралите. Предстои и да се тестват технологиите за водородни горивни клетки.


Дори и с постигането на плана обаче през 2050 г. замърсяването ще остане над нормите и ще представлява климатичен проблем, коментират експертите. В по-дългосрочен план голяма част от замърсяването ще запази сравнително високи концентрации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK