Инфлацията отбеляза 10-годишен максимум

Търговският дефицит достигна 8% от БВП


Десетгодишен рекорд и тенденция на устойчив растеж от началото на годината отбелязва инфлацията към края на май. По данни на Националния статистически институт поскъпването на годишна база (май към май предходната година) е 15%, а за последно по-висока тя е била през май 1998 г. - 18.8%. През април поскъпването на годишна база беше 14.6%, а през март 14.2%.


Все пак през май спрямо април индексът на потребителските цени се е покачил с 0.5%, което е забавяне на ръста, при положение че априлската инфлация беше 0.9%, а мартенската 0.8%. Натрупаната инфлация от началото на годината е 4.7%.
Основен фактор, който ще движи цените нагоре в летните месеци, може да се окаже планираното поскъпване на тока и парното (съответно с до 18% и с 14% от юли). Пред "Дневник" макроикономисти прогнозираха, че това ще повиши инфлацията към края на годината с близо 1 процентен пункт и ще повлияе с около половин пункт на средногодишната инфлация. Официалната прогноза на правителството, залегнала в тазгодишния бюджет, беше за инфлация към края на годината от 4.5%, а средно за годината - 6.9%.


Това наистина може да задържи индекса на потребителските цени висок в следващите месеци, прогнозира Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Той обаче изтъкна, че основен фактор за високата инфлация на годишна база е резултат от последните месеци на миналата година, когато поскъпваха хранителните стоки. Затова и в края на тази годината нямало да бъде изненадващо, ако инфлацията достигне по-ниски равнища около 7% или 8%. Според него на пазара на труда вече се забелязва дефицит дори и на нискоквалифицирани кадри, което предполага нарастване и през тази година на работните заплати. Затова макроикономистът прогнозира, че работещите и през тази година ще отчетат нарастване на доходите си в по-голям размер от покачването на цените. Това обаче не следва автоматично да се разглежда като инфлационен фактор, тъй като вероятно средствата ще се насочат към търсене на услуги с ниска тежест в потребителската кошница. Възпиращ фактор е и по-бавният ръст на доходите на пенсионери и хора, които разчитат на социални помощи.


През миналия месец стана ясно, че България е страната в Европейския съюз, регистрирала най-сериозно поскъпване на храните според Евростат. През април тази година у нас храните са били с 25.4% по-скъпи спрямо април 2007 г. За същия период средно в 27-те държави членки храната струва със 7.1% повече, а за еврозоната поскъпването е дори по-малко - с 6.2%. Тенденцията храните да поскъпват драстично вероятно е на път да се обърне, сигнализираха макроикономисти и като знак за това посочиха факта, че от началото на годината (с изключение на май) инфлацията на месечна база бележи спадове. Към април теглото на хранителните продукти в хармонизирания индекс на потребителските цени е било 22.9% за България, което показва високата зависимост на крайната инфлация от цената на насъщния.


Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на уверен
  *****
  Неутрално

  Клевети са това, другари, и машинации на световния империализъм. Не вярвайте, няма такова нещо, Партията не би го допуснала!

 2. 2 Профил на Предчувствие за добър бизнес
  *****
  Неутрално

  С капачки за буркани и билети за изнасяне от България.
  Очертава се сериозна ниша и двата сегмента.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на balubri
  *****
  Неутрално

  Пак ли НСИ?
  Стига глупости...

 5. 5 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  няма и как да бъде иначе с БКП на власт!

  ако някой се прави че още не го е разбрал или е идиот или краде от парите които мафиотизираната партия разпределя на гърба на данъкоплатеца!!!

 6. 6 Профил на elena kostova
  *****
  Неутрално

  Иван Костов е виновен и за инфлацията.

 7. 7 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  ...а на мен заплатата си ми е все същата...

 8. 8 Профил на нищо ново
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Тази статия пращи от журналистически бисери и по скромното ми мнение е кандидат за видно място редом с най-интересните попадения от тазгодишните матури:

  "...може да се окаже планираното поскъпване на тока и парното"
  Ама може и да не се окаже, нали? Те тока и парното често не са никакъв фактор в домашното домакинство, нали така?


  "...инфлация към края на годината от 4.5%, а средно за годината - 6.9%"

  това, разбира се, *вероятно* означава "средна инфлация от 4.5% за последните месеци на годината и 6.9% средно за цялата година".

  Което, разбира се, само по себе си представлява своеобразен връх на плановото мислене, при положение, че исторически инфлацията в последните месеци на годината винаги се вдига.

 10. 10 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  -Да ви е честита и за много години.
  Т. Живков.

 11. 11 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Цените тепърва ще растат. Банките и другите кредитни институции бълват нови кредити, потреблението на стоки расте, търовския дефицит и т. н. Дилемата пред социкономистите е "Inflate or die". www.istinski-pari.com

 12. 12 Профил на комбат
  *****
  Неутрално

  Лукановата зима - 1991

  Виденовата - 1997

  Станишево/Гоцевата - 20082009

  Бре, тоя път идиотите издържаха на крадене цели 11 години преди да ни досъсипят!

 13. 13 Профил на УРОДЛИВ ДАНАКОПЛАТЕЦ
  *****
  Гневно

  Плащайте си данъците,Ваше превъзходителство страхлив народе за да нема "ТУКА ИМА А ТАМ ТЕ НЯМА",??????????,Инфлация ли,айде-бе,ама това верно ли е че инфлацията дигала цините а не прекупвачите,търговците,крадците,търгашите богаташите,,мошенниците,наодните обирджи от ония дето стоят там горе,високо,далеко там в черната дупка за да не ги гледаме.Смърт за престъпниците.

 14. 14 Профил на да се уточни!
  *****
  Неутрално

  "Десетгодишен рекорд и тенденция на устойчив растеж от началото на годината ...."
  "Все пак през май спрямо април индексът на потребителските цени се е покачил с 0.5%, което е забавяне на ръста, при положение че априлската инфлация беше 0.9%, а мартенската 0.8%."
  Дневник, уточнете се устойчив ли е ръста или се забавя, противоречите си... и "инфлация" не е равно на "поскъпване"...

 15. 15 Профил на stiga
  *****
  Неутрално

  Ей 6, не разбрали, че не искаме да ни навирате Иван Костов повече. Няма да гласуваме за него, колкото и да ни го бутате. да е мислил като е крал.
  То бива, то може, ама в коментарите на всяка статия все да ни го бутате.
  Явно финансите са свършили и пак гони кацата с меда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK