Проектът "Супер Боровец" ще се преработва

До края на годината трябва да започне изграждането на лифта между Самоков и Боровец

Проектът "Супер Боровец" ще бъде преработен и съобразен с новите маркетингови изследвания, поръчани от единия от инвеститорите - "Екуест". Заради промяната в плана проектът предстои да бъде забавен от предварително поставените срокове и се очаква да започне едва през следващата година, съобщи мениджърът на "Екуест" Георги Крумов.


В края на миналата седмица компанията представи идеите за новия проект пред община Самоков, която е акционер в "Супер Боровец". Необходимо е да се помисли и планира изграждането на инфраструктурата и чак след това ще започнем с реализацията на самия проект, каза Крумов. "Супер Боровец" трябва да се съобрази и с новите тенденции на туристическия пазар и с екологичните норми, казват от "Екуест".


През миналата година инвеститорите в проекта поставиха символичното начало на проекта с първата копка на лифта, който ще свързва Самоков с Боровец. На практика обаче строежът на лифта се очаква да започне към края на тази година. Изграждането му ще продължи около година. Преди това трябва да бъде проведен конкурс за избора на изпълнител. Подготовката на проекта включва и изграждането на паркинг около началната станция на лифта.
Според новите планове, представени пред акционерите в проекта, "Супер Боровец" ще се състои от общо шест части. Най-ниската е "Боровец 1100", в която ще има търговска зона, апартаменти, места за забавление, хотел с 4 или 5 звезди, конферентен център. Ядрото "Пашеница 1" е в северозападната част на "Нисък Боровец" и ще включва различни възможности за забавления на семейства. Ще има аквапарк, вилно селище, търговска част и вилно селище. На "Пашеница 2" се предвижда изграждането на луксозни вили и обслужващи части - заведения, клубове, спортен и СПА център. В частта "Бандерата" ще има селище за семейства с деца, 4-звезден хотел, търговски обекти. На "Бяла поляна" ще има луксозен хотел с 40 стаи, голф клуб и ресторант. На една от най-високите части, обхванати от проекта - "Гвардейска поляна", ще има 5-звезден хотел.


"Супер Боровец" е един от първите мащабни планински проекти, обявени през последните години. Първоначално за него започна да се говори още през 2003-2004 г., но реално съществена част от реализацията му още не е започнала. Основният инвеститор в него е "Екуест" в съдружие с Оманския държавен фонд. Акционер е и строителната компания "Главболгарстрой". Община Самоков е акционер с 25%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK