Пловдив ще развива културен туризъм

Проект за развитие на туризма по трансбалканския културен път Гърция - България - Румъния внесе в Европейската комисия областната администрация на Пловдив. В края на миналата година представители на областите Еврос в Гърция, Брашов в Румъния и Пловдив се споразумяха за общи действия в това направление. Проектът стъпва върху труда на експерти от региона, които през 2000 г. идентифицираха мрежата от културни пътища в Югоизточна Европа, обясниха от областната администрация.


Идеята е пътят да бъде проучен и да се съберат предложения как културно-историческото наследство да бъде консервирано и запазено за идните поколения. Предвиждат се и общи проекти за консервация. Ще бъде създадена база данни с цел да се използват предимствата на GPS ориентирането.


Крайният резултат от този проект трябва да бъде създаването на общ туристически продукт, който да рекламира съвместно културно-историческото наследство на трите страни. Към настоящия момент тъй нареченият културен туризъм у нас е недоразвит, а той има голям потенциал. Според представители на областната администрация организирането на туристически маршрути, при които един круиз да обхваща забележителностите и на трите държави, ще направи този туристически продукт много по-привлекателен. Тепърва ще се правят разчети за новите работни места, които ще се разкрият при реализацията на проекта.


Проектът е на стойност 1.9 млн. евро. Държавата вече се е ангажирала да осигури средствата за задължителното 15-процентово съфинансиране. Очаква се евентуалното одобрение от страна на Европейската комисия да бъде получено през септември, а същинската реализация на проекта да започне през 2009 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK