Електронен билет за сечта ще има в 4 региона

След Кюстендил компютри се въвеждат в Пазарджишко, Великотърновско и Варненско

<em>С електронния билет се проследява много по-точно сечта </em>

© Юлия Лазарова

С електронния билет се проследява много по-точно сечтаГорските служители в четири регионални дирекции ще бъдат оборудвани с преносими касови апарати и от 1 юли ще издават електронни билети при извозването на дървесината до публичните складове, съобщиха от Държавната агенция по горите.


Освен в Кюстендилско системата ще проработи във Великотърновско, Варненско и Пазарджишко. Структурите на тези дирекции включват още горските и ловните стопанства в Пернишко, Габровско и Добричко, така че ще обхванат значителна част от страната, съобщи инж. Николай Пиронков, шеф на дирекция "Охрана по горите" в агенцията.


Електронният билет беше въведен за първи път през миналата година в кюстендилската дивечовъдна станция "Осогово". "Ефектът беше изключително добър, защото приходите от дърводобива за една година нараснаха с 20 на сто", обясни Пиронков. Софтуерът на системата е уникален. Освен данните за компанията, която е извършила по договор сечта, върху електронния бон се изписват още денят и точният час на преминаване през горския пункт, видът и номерата на дървесината. "По този начин се пресичат възможностите за кражби, които сега някои горски извършваха, като фалшифицираха книжните билети и прехвърляха количества дървесина за следващия ден", обясни още шефът на охраната. И допълни, че при електронния билет злоупотреби са изключени, защото данните остават в паметта на компютъра и при нередности бонът се анулира.
Горските служители също са облекчени в работата, защото електронната система им пести време, обясниха експерти. Сега фактурите и книжните билети се издават в четири екземпляра, които се отчитат и пращат в регионалните дирекции.


Проектът е заимстван от електронното отчитане, въведено в Агенция "Митници", което значително облекчава отчитането на дърводобива, обясниха още експерти. Целта е от следващата година електронният билет да се въведе в цялата страна.


Фонд "Българска гора" е с нов шеф


Управителният съвет на фонд "Българска гора" е избрал за изпълнителен директор Атанас Добрев, работил по-рано в структурата на Държавен фонд "Земеделие". Изработен е и устройственият правилник, който в момента се съгласува с останалите ведомства. Възстановяването на "Българска гора" стана факт с приемането на последните промени в закона за горите през април. Фондът ще акумулира средства от таксите от дърводобива плюс допълнителни начисления, които стопанската дейност на фирмите в горите. Ресурсът основно ще се използва за залесяване. В момента тече и регистрацията на държавните горски стопанства.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgiev
  *****
  Гневно

  каквито и билети да измислят търските фирми 6те продалжават да крадът и да се държът нагло и надменно проверете какво става в варненските стопанстваи наи ве4е ф-ма ФСИ'БОКСЕР'исякаха горите на Суворово и Варна

 2. 2 Профил на иванова
  *****
  Неутрално

  какво ще стане в общинските гори - кой ще издава касовите бонове

 3. 3 Профил на горски
  *****
  Любопитно

  Какво като се въвежда този нов вид превозен билет след като не се проследяват наличностите по временните складове в горите, а освен това за някой общински гори си остава в употреба предишния вид превозен билет!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK