"Стемо" оспори търг във Варненския икономически университет

Комисията за защита на конкуренцията е обявила за незаконно решението на помощник-ректора на Икономическия университет във Варна по два от лотовете на търга за избор на доставчик на компютърна, периферна и мултимедийна техника. Регулаторът връща процедурата на етапа разглеждане и оценка на оферти и класиране на кандидатите. Повод за решението е жалбата на един от участниците в процедурата - фирмата "Стемо". ИТ компанията обжалва отстраняването си от търга по две обособени позиции, което според тях е небосновано.


Мотив за изваждането им от търга е техническата оферта, която не отговаряла на изискванията на възложителя. Компанията била предложила два броя твърди дискове, докато университетът искал само един. Проверката на комисията е показала, че в техническата спецификация и на двете позиции университетът изисква минималният размер на твърдия диск да е 80 GB, без да е посочил броя на дисковете.


"Стемо" е предложил по едната позиция диск 60 GB, а по другата - 410 GB. Избраният изпълнител е предложил размер на диска 160 GB. Според експертите на комисията и двете компании са предложили компютърни системи с технически характеристики над изискваните от университета, т.е. и двете отговарят на изискванията. Затова тръжната комисия е трябвало да допусне до оценка и класиране и "Стемо".


Решението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK