Канадската "Дънди" засега отлага проекта в Крумовград


Канадската златодобивна компания "Дънди прешъс металс" ще отложи засега сключването на споразумение с българското правителство по проекта за добив в находището "Ада тепе" край Крумовград, съобщи Алекс Нестор, мениждър проекти в компанията за България. Причина за това е липсата на съгласие между двете страни.


Първоначално проектомеморандумът, постигнат в средата на март между правителството и канадския холдинг, обхващаше два проекта - в Крумовград и Челопеч. Преговорите за Крумовград ще продължат и засега не се знае докога. По предварителни данни канадската компания предвижда да вложи в него около 120 млн. долара.
Според първото споразумение "Дънди" планира да изгради обогатителна фабрика, да разшири находището край Челопеч и да започне златодобив в "Ада тепе" край Крумовград. В замяна на това от компанията се договориха с правителството държавата да притежава 25% от добива на злато и мед от мината, както да бъде увеличено концесионното възнаграждение. То ще варира между 2 и 8% в зависимост от рентабилността на компанията.


Очаква се новото споразумение, което обхваща само проекта край Челопеч, да бъде прието на днешното заседание на правителството. Планът за изграждане на фабриката може да стартира само след одобрението на икономическото министерство и след получаване на разрешение по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от Министерството за околната среда и водите. Екологичният министър ще има максимум две седмици, за да се произнесе по оценката.


Общата инвестиция в Челопеч е 155 млн. долара, което е с 30% повече от първоначално планираното. Корекцията се е наложила заради промяна в пазарната конюнктура. Очаква се предприятието да бъде пуснато в експлоатация 30 месеца след получаване на ОВОС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK