Георги Ганев: Диференцираните ставки по ДДС са покана за икономически глупости

Програмен директор в Центъра за либерални стратегии

Георги Ганев: Диференцираните ставки по ДДС са покана за икономически глупости

© ДневникДокато САЩ и Западна Европа обмислят как да противодействат на високите цени на енергийните суровини и на храните, в България правителството продължава да увеличава бюджетния излишък, който стигна рекордни стойности за първите четири месеца. Вече се появиха и първите сигнали, че в управляващото мнозинство обмислят харченето на част от излишъка да започне още от лятото и да не се чака края на годината. За това как се харчат парите на данъкоплатците разговаряме с Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.


Оправдано ли е още от лятото да започне да се харчи от бюджетния излишък, каквито индикации идват от управляващото мнозинство?


- Нека разделим въпроса на две - технически и политически, трябва ли да има излишък изобщо. Когато държавата има големи приходи, над това, което е заложила, технически е по-разумно парите да се харчат текущо и постепенно, вместо в края на годината, когато в бързината има много мътилка и когато трудно може да се обяснят на данъкоплатците всички проекти, по които се планират допълнителни разходи. Но от политическа гледна точка, след като не спряхме да викаме през втората половина на 2007 г., че и през тази излишъкът ще е много по-висок и че има много по-голяма възможност за сваляне на данъците, защо ни убеждаваха, че нещата ще са различни, че бюджетът ще е по-напрегнат? Вярно, бе въведен плоският данък и очевидно Министерството на финансите трябва да е по-консервативно, но остава въпросът защо правителството избира да взима пари в повече, които да харчи, вместо изобщо да не ги взима. Излиза, че това правителство иска да харчи. Тече преразпределение от хора, които създават доход, към хора, които не създават. Това е очевидна лява политика, но правителството я следва, без да я заявява ясно и да я сложи за одобрение на гласоподавателите. А това не е съвсем честно. За съжаление правителството не успя да ни убеди и че няма квотен принцип и партийни пристрастия при харченето.
Изливането на едни 407 млн .лв., колкото правителството може да изхарчи от излишъка без санкция на парламента, може ли да окаже инфлационен натиск?


- Ако парите отидат за пътна инфраструктура, разбира се, че ще се отрази в сектора на строителството и при стандартна динамика на търсенето ще покачи цените. Често казваме, че строителството не влиза в индекса на потребителските цени, но се просмуква през наеми. Това е и енергоемък отрасъл, а енергията вече създава проблеми като цена, затова, ако не се отговори на повечето пари с разширен капацитет, е нормално да очакваме поскъпване. Иначе 400 млн. не са много на фона на цялата стопанска активност, за да повишат инфлационния натиск като цяло.


Според вас има ли логика изобщо да се харчи без разрешение на парламента?


- Тази сума, която посочихте, или 1.5% от заложените приходи в бюджета, не са голяма сума като буфер, който да е на разположение на правителството. Но е много полезно, когато реши как да ги харчи, правителството да информира парламента.


Алтернативата?


- Парите да се оставят в ръцете на хората и практиката е доказала, че това е по-удачно. Но ако се провежда лява политика, на ценностно ниво няма конфликт. Лявата философия е, че държавата знае по-добре от хората, че пазарът се проваля достатъчно често и се налага държавата да решава вместо него. Ако приемем това за вярно, пътната инфраструктура не е лошо място за инвестиране, защото е важна за бъдещия растеж на икономиката. Но тогава не трябва да стигнем до принципа "Батко дава парите, а свършената работа е лоша". Нужно е да се инвестира задължително и в железопътната инфраструктура, няма извинение, че до морето не се стига за 2.5 часа. Цялата система е забатачена и като инфраструктура, и като превозен бизнес. Ние още нямаме магистрала, която да тръгва от едната граница и да стига до другата, и това стимулира превозвачите да заобикалят България.


Може ли със задържане или понижаване на част от акцизите да се противостои на високите цени и правилна политика ли е това?


- Оправданието за увеличаването на акцизите беше, че трябва да се стигнат минималните нива в Европейския съюз. Сега, когато вече сме в ЕС, министърът на финансите може да плесне по масата и да каже "стига". Най-малкото може да издействаме нещо на друг фронт, защото в ЕС тече едно голямо договаряне и високите акцизи може да се компенсират с нещо друго. Не виждам защо България да не е държавата, която да се изправи и да каже - стига с тези акцизи. Идеята на акцизите е именно да вдигнат цените на стоки като цигари, алкохол, горива и по този начин да отказват хората от тяхното потребление.


Въпросът е защо вдигнахме акцизите още при първото препятствие. Най-вредно е те да се ползват за генериране на приходи, които да отиват за общо харчене. Това е лоша фискална политика. Общите приходи трябва да се формират от общи данъци - ДДС, данък печалба и подоходните налози, а акцизите трябва да изпълняват специфична цел. Например приходите от акцизи върху горива, които причиняват замърсяване, трябва да отиват за мерки за възстановяване на околната среда, тези от акциза за цигари - за лечение на рак и други проблеми, свързани с тютюнопушенето, и т.н.


Разбира се, ако хазната смята, че има пари и желае да намали облагането, акцизите са един от вариантите, въпреки че аз бих предложил да се намали осигурителната тежест. Така ще продължи облекчаването на пазара на труда, тъй като там продължава да е най-голямото изкривяване на стопанската активност. От много по-голямо значение за икономиката е т.нар. осигурително облагане, там държавата може да поеме много повече от тези 12 пункта и да намали изземването на доход от хората. Със сигурност това ще намали излишъка, без обаче да се отрази върху бюджета на НОИ и на проектите за вдигане на пенсиите.


Но така няма ли съвсем да се изкриви тенденцията осигурителната система все повече да се самоиздържа и все по-малко да разчита на субсидии от бюджета?


- Не съм привърженик на мнението, че световната хармония непременно изисква осигурителната система да се издържа от осигуряващите се, особено нашата осигурителна система днес. След унищожаването на пенсионния фонд през 50-те години на миналия век системата беше поставена на една изключително неустойчива основа, разходопокривната. При намаляващо население да доминира


разходопокривния стълб обаче е абсолютно погрешно - няма логика намаляващите хора в работоспособна възраст да изхранват все по-голям дял от населението над тази възраст. Това е много добра система, когато населението расте с 2-3% на година и работи много зле, когато намалява, както у нас, с по 0.5%. За мен изходът е в капиталонатрупваща система, в която всеки натрупва средства за себе си и когато се пенсионира, ги ползва за самия себе си. Но трябва да има преходен период за поколението на хората, родени преди 1959 г. и разходите за този преходен период би трябвало да се посрещнат от общите данъци.


Затова може да се планира разходно покривна система до 2035 г., да речем и след това всеки каквото е спестил, това да си харчи и повече да не се облагат трудовите договори.


От кой данък трябва да се финансира подобна мярка?


- ДДС е един много добър данък, доколкото ще се запазят нивата и на корпоративното подоходно облагане, и на данъците върху доходи на физически лица. Един добре капитализиран Сребърен фонд, който да се финансира от бюджетния излишък, ще свърши страхотна работа, разбира се, стига да заработи по подходящ начин.


Само че в момента се дебатира и за евентуално сваляне на ДДС с цел антиинфлационен ефект?


- Зависи от еластичността на стоките. Ако има търсене, дори данъкът да се намали, цените няма да паднат и обратното.


А въвеждането на диференцирани ставки по ДДС?


- Изключително вредно е да има диференцирани ставки на ДДС. Вижте, диференцираната ставка за туроператорските пакети беше официална държавна покана "изливайте бетон на Черноморието" и не знам защо не се разбра от обществото. Различните ставки ще предизвикат същите негативни ефекти във въпросните сектори.


20% ДДС висока ставка ли е за България?


- Смятам, че ако продължава този благоприятен бизнес цикъл, приходите ще стигнат до такова ниво, че ще може да се свали до 19-18% и ще може да се мисли дори за 15%.


Тоест критиките, свързани с ДДС, популизъм ли са?


- Критики заслужава разходната част на бюджета, това как и колко ефикасно се изразходват натрупаните средства. Подобни размисли са чужди на българската държава. Има някакви наченки на програмно бюджетиране, но няма опити да се обяснява на обществото защо му се взимат парите и какви ползи ще се създадат от това. Постепенно работата на Сметната палата се подобрява, но като цяло ситуацията е такава, че си даваме парите на държавата и вярваме, че тя може да ги харчи. Ами как няма да се краде.


Този ред на мисли може ли да се пренесе и върху еврофондовете?


- Може би най-полезното на еврофондовете е фактът, че Европа може не само да ги спре, но и да си поиска даденото. Този грандиозен скандал в крайна сметка може и да предизвика нещо полезно.


Стана ясно, че в пътния фонд има много сериозни конфликти на интереси. Аз бих се притеснил много на мястото на управляващите, но те явно са хладнокръвни хора. Не може съпругата на директора да работи в надзорна фирма по пътни строежи. Или тя да си търси друга работа, или директорът трябва да напусне поста си. На запад подобни неща въобще не се мислят, те се подразбират. Най-честото решение в Европа е да се откаже държавният пост. Не може и "Ламбургини", и задна седалка.


Нарастват опасенията от поскъпването на храните и енергийните ресурси, стигнаха ли своя пик?


- Според мен при храните нещата ще се нормализират до 5 години. Светът ще разбере колко вредни са преференциите за биогоривата. Преразглеждане на тази политика вече се обсъжда в САЩ и Европа, няма начин да подмине и България. Предлагането реагира с нови технологии, ще се чуе дори за нови храни като генно модифицираните. Човекът е рационално животно и нещата ще се балансират. По отношение на горивата съм раздвоен за това коя от следните две тенденции ще се случи. Няма изчерпване на въглеродните горива, въпреки че търсенето расте изпреварващо. При нормален свят след 2-3 години ще забравим за този проблем, но сериозен дял от горивата се добиват в непазарни икономики като Русия и Нигерия. Там постъпленията не се реинвестират, а се изяждат и няма машини, които да добиват петрол, въпреки че запасите са налице. Тези икономики не инвестират в капацитета си. Дългосрочно това означава, че цените ще могат да си растат много сериозно. Радващото е, че мюсюлманските държави не се отнасят разхитително към ресурсите си. А и на планетата има огромно количество въглища, така че няма притеснение, че ще останем без енергия.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дрън, дрън, дрън....
  *****
  Неутрално

  Аман от тия "експерти"!
  Пак се върти и суче около истината която се знае от всяко хлапе.
  Идват избори, свои хора и електорат (всекиму според паничката) трябва да се захранят и затова излишъкът е надут. Надут нарочно, целенасочено, а не някакъв си "консервативен бюджетен подход".
  Колкото до %ДДС - наистина няма нужда да се заиграват с него.
  Ако свалят излишъка и задържат акцизите сегашният %ДДС стига.
  А диференциацията на ДДС води към ада. Помните ли "студентските кооперации"?

 2. 2 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "А и на планетата има огромно количество въглища, така че няма притеснение, че ще останем без енергия" - остават обаче притесненията, че ще останем без годна за обитаване планета.

  gradinko.bg
 3. 3 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Браво,
  Добре, че инак пазарната икономика ни е ясна. Представяте ли си, как са я закъсали в Германия и Франция с диференцираните ставки за храни и лекарства. Да им се не видят и капиталистите, пълни комунисти. Виж нашите комунисти, истинските капиталисти.

  Особено вредно е намаленото ДДС върху лекарствата. Тази глупост повишава продължителността на живота, а това увеличава веднага и разходите за пенсии. Така България вместо да се пълни с луксозни автомобили, се пълни дъртаци.

 4. 4 Профил на do gradinko
  *****
  Неутрално

  стига бе, зелен... аман от природозащитници... викам да вземеш една бира и китарата и в гората...

 5. 5 Профил на студент на Ганев
  *****
  Неутрално

  Ганев коментира доста по интересни неща от диференцираното ДДС в това интервю... Незнам защо в заглавието се набляга точно на това... Разсъжденията му за осигурителната тежест и намаляването и не са никак лоши, същото се отнася и за бюджетния излишък... той по принцип е малко неподправен оптимист, що се отнася до бг икономиката... това си проличава ясно и в последните му изречения... но зависи как го погледнеш, чашата може да бъде наполовина празна, но и наполовина пълна...

 6. 6 Профил на Дани ДеВито
  *****
  Неутрално

  1. В момента има голямо търсене за суровини и храни от Китай и Индия, което кара цените да се качват. Потребителят в България няма как да промени този факт чрез някакви данъчни промени. В момента има граница на търпимост на една цена-стигне ли се до нея, потребителят почва да потребява алтернативна стока. Когато от цената се махне делът "ДДС", тогава петролните компании ще оберат луфта изцяло за себе си чрез вдигане на собствените си цени. Ако забелязвате, от дълги години ЕС работи по този начин Газпром чрез акциз върху природния газ и темата се повдига отново и отново преди всяка среща между човек от Кремъл и Брюксел.

 7. 7 Профил на krassi_kdc
  *****
  Неутрално

  Много правилно №6 - бих добавил, че съждението е общовалидно и за другите производства.

 8. 8 Профил на До Иван #3
  *****
  Неутрално

  Германия и Франция могат да си позволят диференцирани ставки за храни и лекарства и един куп други социални мерки, защото имат гигантски БВП в сравнение с нашия. И техните икономики растат с мизерни темпове. За да се доближим до техните стандарти в обозримо бъдеще нашата икономика трябва да расте максимално интензивно. Ако можем да управляваме растежа, разбира се. Немците и французите са си изкопали тяхното, за да могат сега да харчат. А пенсионните фондове на сегашните пенсионери да ходят да ги търсят около НДК, покрай тъпите соц-мегаломански заводи и по магистралата за Правец.
  За лекарствата пък не се грижи пенсионното, а здравното осугиряване и батакът там не е заради ДДС-то на лекарствата.

 9. 9 Профил на Tomba
  *****
  Неутрално

  Свестен десен икономист и добър преподавател. Чудя се толкова години не влезе в редиците на някоя партия и да се изстреля в Народното събрание или дори във властта.

 10. 10 Профил на И още нещо
  *****
  Неутрално

  Безкрайно приятно бях изненадан, когато видях г-н Ганев да се вози в рейс 84. Самият аз живея на "Шейново" и съм редовен свидетел как водещи на предавания от БНТ и колеги на г-н Ганев - професори на СУ си паркират колите по тротоарите в тази централна част на София, преди да започнат да поучават студентите и зрителите от екрана или в аулата. А не дай боже в този момент на тротара да му пречи някой пешеходец, тогава израз от сорта "Вазирай от тротоара бе, п...с нещастен" е задължителен за горните господа.

 11. 11 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Достатъчно е да се каже, че ДДС може да се свали до 15% и това ще разтовари потребителите, че бюджетния излишък на практика се разпределя и "изяжда" от фирми близки до правителството, че наистина енергийна криза няма как да има защото в краен случай ще се мине на въглища, за които има разработени достатъчно чисти технологии. Като цяло г-н Ганев е прав и поддържам горните тези. Не съм съгласен, че цените на храните ще намаляват, особено що се отнася за качествените храни, а не генномодифицираните и другите ерзац продукти. www.istinski-pari.com

 12. 12 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Да бе Девито сите домати от кварталния пазар при намиране на по добри цени заминават директно или за Индия или за Китай щото тьрсенето е голямо Аман от теории - както преди ни зальгваха с теориите на Маркса сега ни зальгват с теориите на либерали и прочие

 13. 13 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Да питам нещо господин Ганев - все пак е ерудит икономист. Споменал е че икономиката на Русия е не пазарна. Смята ли той да речем Саудитска Арабия и ОПЕК за пазарни механизми - и какьв пазае е спекулата на Американските борси кьдето доколкото разбирам се разменя вьздух срещу вьздух?

 14. 14 Профил на Тунчо
  *****
  Неутрално

  Мунчо, доматите на пазара се продават без ДДС и намалението на ставката няма да има отражение върху тяхната цена. Отделно не знам дали знаеш, но голям производител на доматено пюре е Иран. Там заради климатичните особености могат да се вадят до 4 реколти домати годишно. Контрабандата тече здраво, като се декларират за турски. Българските домати са на много по-високи цени и по тази причина никога няма да пробият на световния пазар. Ако искаш ти самият евтини домати, поискай да отпаднат вносните мита и квотите, а не да се намаля ДДС-то, а с другата ръка да се прибира мито.

 15. 15 Профил на gun4o
  *****
  Неутрално

  Дори електората на БСП разбра,че цялата икономика е глупост, Ганев седнал да ни плаши с такива епитети!
  Истина е,че ако за храни плащаме 9% цените няма да паднат с 9%... такава система не може да работи в Булгаристан, където алчноста не е подминала нито един търговец. Та глупостите за които говори Ганев би били типичните дрбнави шикалкавяния,които не съмнено ще започнат.По-добре сме си със 18% навсичко! Спокойно е така

 16. 16 Профил на gun4o
  *****
  Неутрално

  П.С. А Мунчо е много прав... ама и на Мунчо никой не му дава да пише статии.
  И народа е мнго прав въвмъдрите си мисли "Човек, ако иска да направи нещо търси начини,ако не...търси причини да не го направи"

 17. 17 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  От мунчо до тунчо Диалог се получи. Просто отговора ми беше отговор на твьрденията на дунчо че високите цени се дьлжат на глобалацията а не сьм казал нещо за ДДС то. Сега и ти ако вярваш че Иран има нещо с цената на квартални пазар ...кво да ти обяснявам

 18. 18 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  ааа как сьм го пропуснал - тъка бил и господин "имам си веб сите и разбирам от всичко"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK