"Италчементи груп" започна най-големия си проект в България

Новата производствена линия ще позволява да се горят и твърди битови отпадъци

Линията ще влезе в експлоатация през 2010 г.

© Дневник

Линията ще влезе в експлоатация през 2010 г."Девня цимент" АД започна реализацията на най-големия си инвестиционен проект в България, каза изпълнителният директор Алекс Кар. На 28 юни в дружеството, което е собственост на "Италчементи груп", беше направена първа копка на нова производствена линия за цимент и клинкер.


Проектът е на стойност над 500 млн. лв., а линията ще влезе в експлоатация през 2010 г. За него дружеството беше отличено със сертификат за първи клас инвеститор още през 2007 г. Това е една от най-големите индустриални инвестиции в България през последните 20 години.


Замисълът предвижда реконструкция и модернизация на инсталациите в дружеството за производство на клинкер и цимент. Това означава подмяна на пещите за производство на цимент по мокър способ с линия, която използва т.нар. сух способ. По този начин ще намалят значително разходите на дружеството, особено за горива.
Причината е, че при мокрия способ, по който в момента се произвежда циментът в Девня, смесването на суровините се извършва в специални резервоари с вода. Затова изпичането на цимента след това изисква голямо количество енергия. В същото време при сухия способ за смесване на суровините се използва въздух под налягане, което снижава себестойността на продукцията.


Друга цел, която ще бъде постигната, е увеличаване на производствения капацитет на компанията. След заработването на новата линия "Девня цимент" ще произвежда по 3 млн. т продукция. В момента капацитетът е 2.5 млн.т и включва цимент и сухи строителни смеси "Маестро".


Според плановете новата инсталация ще има специално съоръжение за изгаряне на твърди битови отпадъци. За изпичането на цимента ще бъдат нужни около 200 хил. тона. Преди изгарянето и след предварителна обработка ще се отделят желязото и стъклото. От пластмасите и хартията ще се правят специални пелети, които да се горят в камерите.


Проектът на "Италчементи груп" ще превърне "Девня цимент" в най-модерния завод в този бранш в Европа. С тази инвестиция ще бъдат приложени най-добрите налични технологии в циментовото производство, каза Алекс Кар. По думите му "Италчементи груп" определя България като един от ключовите пазари за бъдещото си развитие и инвестиции.


"Италчементи груп" е петият по големина производител на цимент в света. У нас компанията държи около 40 на сто от вътрешния пазар. Тя има годишно производство от 70 млн. тона цимент и притежава 63 циментови завода, 134 кариери, 613 бетонови възела и други производствени площадки в 22 страни. Компанията влезе на българския пазар през 1998 г. с приватизацията на тогавашния циментов завод в Девня. Година по-късно групата придоби мажоритарния дял от димитровградския "Вулкан", а след това изкупи и миноритарните пакети от него.


"Девня цимент" изнася около 1 млн. тона клинкер и високоустойчиви видове цимент за страни от Европейския съюз и Северна Америка. Делът на "Италчементи груп" в общия износ на цимент от България е над 90 на сто. Групата формира и около 25 на сто от общия товарооборот на пристанище Варна-запад.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Аз
    *****
    Неутрално

    пропуснахте да отбележите, че сухия способ замърсява околната среда в по-висока степен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK