Сделката за "Кейбълтел" породи съмнения за монопол

Проучването на пазара от регулатора може да развали или забави сливането

Сделката за "Кейбълтел" породи съмнения за монопол

© ShutterstockПланираната концентрация на "Евроком кабел" и "Кейбълтел" е породила съмнения за създаване на монопол и затова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване, съобщиха от регулатора. Повод за него е намерението на холандската "ФН кабел кооператиф У.А" да придобие контрол върху българските оператори "Кейбълтел" и "Виком България" и всички предприятия в групите им. На този етап проучването на КЗК е показало, че евентуалната сделка ще създаде господстващо положение най-вече на пазара на услугата "Платена телевизия", което би ограничило ефективната конкуренция на пазара. Според антимонополния регулатор събраната информация и доказателствата по концентрацията не са достатъчни, за да я разреши или забрани. "Трябват ни поне два месеца за допълнителни проучвания на този пазар. Засега очакваният общ пазарен дял на трите компании надхвърля 35%", казаха за "Дневник" от комисията. В становищата си по сделката кабелни оператори дори са посочили бъдещ пазар на обединените оператори от над 60-80 на сто. По закон прагът за монопол върху един пазар е 35%. Въпреки това от регулатора посочиха, че не господстващото положение е забранено, а злоупотребата с монопол.


"Подали сме всички необходими документи, каквито КЗК е поискала от нас. Според мен на комисията й липсват достатъчно данни за пазара", каза шефът на борда на "Евроком" Петьо Стайков и допълни, че ще съдействат на комисията с информация за дружествата. "Убеден съм, че общият ни пазарен дял няма да бъде по-голям от една четвърт от абонатите на платена телевизия в България, които ползват услугите на кабелни, сателитни, мобилни и IPTV оператори", каза още Стайков. По данни на националната статистика в България има 3 млн. домакинства. От тях 60-70% гледат платена телевизия по кабел, сателит или мобилен телефон. Стайков заяви още, че според него съмненията на регулатора са породени от факта, че разглежданият пазар не е "чист" като деклариране на брой абонати и приходи. Купувачът на "Кейбълтел" е част от регистрирания в Холандия "ФН кейбъл холдингс", който притежава целия капитал на "Евроком кабел МБ" ЕООД и е контролиран от американския инвестиционен фонд Warburg Pincus. Част от "ФН кейбъл" са още "ФайбърНет" (FiberNet) в Унгария и "Фалспеп" (Falstap) в Украйна. В началото на тази година "Кейбълтел" се преструктурира, като непряк едноличен контрол върху оператора получи холандският холдинг "Уайлд маунтин".


"Кейбълтел" e изцяло собственост на британския инвестиционен фонд "Рамфорд алайънс лимитед". Операторът изкупи кабелни телевизии в Македония и вече работи на местния пазар, има интерес и към сегмента в Сърбия, Албания и Косово.Участниците в сделката имат бизнес на пазарите на платена телевизия, достъп до интернет и фиксирана телефония.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хех
  *****
  Неутрално

  "породила съмнения за създаване на монопол и затова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване", което ще завърши скоро с малко прехвърлени знаци под масата...

 2. 2 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Общият дял на двете дружества ще бъде 90 процента от кабелната телвизия в Пловдив

 3. 3 Профил на Сливен
  *****
  Неутрално

  А при нас, общият дял на двете дружества ще бъде 100 процента от кабелната телвизия в Сливен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK