Финансовият надзор проверява сделките за цигарените фабрики

Групата на "Химимпорт" придоби "Слънце Стара Загора табак"

Финансовият надзор проверява сделките за цигарените фабрики

© Юлия ЛазароваКомисията за финансов надзор ще проверява борсовите сделки за продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. Комисията се е самосезирала във връзка с публикации в медиите и постъпили в институцията сигнали през миналата седмица, съобщиха оттам в петък. Надзорът ще проверява техническата реализация на сделките за продажбата двете фабрики през търговската система на Българската фондова борса.


"Булгартабак холдинг" продаде мажоритарното си участие от по 78% в "Слънце Стара Загора табак" на 14 юли за около 18 млн. лв., а в "Цигарена фабрика Пловдив" - на 16 юли, за малко над 30 млн. лв. Така в държавния монополист ще постъпят близо 50 млн. лв.


Фабриката в Стара Загора е притежание вече на компания от групата на "Химимпорт", като оттам коментираха само, че ще запазят предмета на дейност на компанията и ще го развиват. Засега обаче няма яснота кой точно е купил фабриката в Пловдив, чиято продажба предизвиква значителен интерес от страна на местни играчи, което не е учудващо предвид факта, че основните имоти на компанията са в центъра на града.
Висок интерес заради имотите


Оферта е подадена от компания на бизнесмена Ветко Арабаджиев чрез посредничеството на Корпоративна търговска банка, но дружеството е продадено на клиент на инвестиционния посредник "София интернешънъл секюритис", научи "Дневник". През седмицата някои медии разпространиха информация, че вероятният купувач е компания, близка до "Винпром Пещера", откъдето обаче отрекоха това.


Според неназовани източници на в. "24 часа" за участието в продажбата на пловдивското дружество "не се е класирала" оферта на купувач, свързван с бизнесмена Георги Гергов. Офертата е била подадена малко преди изтичането на срока за въвеждането на оферти, като била с по-висока цена от тази, на която е сключена сделката по продажбата. Инвестиционен посредник за Гергов е била Уникредит Булбанк.


Интересът към неработещата вече фабрика (която обаче има лиценз за производство) е заради атрактивните й имоти и местоположение - на един от основните централни пловдивски булеварди.


Методът на продажба


Двата мажоритарни пакета от дружествата бяха продадени по метод, представен от консултантите на холдинга - консорциума "Събев и съдружници" - "Евро финанс" - "Балканска консултантска компания". Според параметрите пакетите бяха пуснати за продажба по време на непрекъсната търговия във времевия диапазон от 11:30 до 12:00 часа на двете дати с поръчка Fill or Kil,l т.е. "изпълни или нищо", при лимитирана цена. На практика в този диапазон се подаваха поръчки за покупка на мажоритарните пакети, а продавачът може по всяко време в диапазона да продаде пакетите, стига цената да го удовлетворява.


При продажбата на "Цигарена фабрика Пловдив" в последните няколко минути от диапазона обаче търговията с акциите на дружеството е влязла в аукцион за нестабилност, на които не е била сключена сделка, поясни главният изпълнителен директор на "Евро финанс" Симеон Петков.


Търговията с дадено дружество влиза в аукцион за нестабилност, траещ 2 минути, ако дадена оферта "купува/продава" премине определените ценови диапазони на търговската система Xetra, ползвана от фондовата борса. Целта на този аукцион е да даде възможност на страната с офертата извън диапазоните да осмисли поръчката си, т.е. или да я запази, или да я изтрие.


След аукциона предвид изтичането на времевия диапазон за продажба "Евро финанс" е взел решение да продаде пакета акции от "Цигарена фабрика Пловдив" по наличната най-добра оферта "купува", за да осъществи продажбата по публично обявените параметри и да изпълни ангажимента си към "Булгартабак холдинг", допълни Петков.


"Сделките за продажба на акции на "Слънце Стара Загора табак" и на "Цигарена фабрика Пловдив" са осъществени според правилата за сключване на всички останали сделки на борсата", коментираха от Българската фондова борса в петък. "Сделките са осъществени и в съответствие с одобрено от надзорния и управителния съвет на "Булгартабак холдинг" предложено преструктуриране на тютюневия холдинг от консултантите - консорциума Адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро финанс" - "Балканска консултантска компания", публикувано от БФБ - София, на 25 юни 2008 г.", допълват от борсата.


Конкретните купувачи и на двете цигарени фабрики ще станат ясни след оповестяването им в бюлетина на Централния депозитар в началото на тази седмица. КФН ще изиска необходимите за проверката на сделките документи и обяснения както от борсата, така и от участвалите в сделките инвестиционни посредници. Каквото и да постанови обаче, по закон сключените на борсата сделки не могат да бъдат отменени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK