Българите са седми по спестовност в ЦИЕ

Увеличават се банките, които предлагат лихви от 5-6% по едномесечни депозити

Българите са седми по спестовност в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), показват данни от годишното проучване на банковия сектор в региона на "Уникредит груп". След България са Босна, Сърбия и балтийските страни (Литва, Латвия и Естония). Общо депозитите у нас според данните на "Уникредит" са 19 млрд. евро към края на 2007 г. Това е 65% от БВП на страната.


Първа в ЦИЕ по показателя общо депозити е Полша (139 млрд. евро). След нея са Чехия (89 млрд. евро), Унгария (46 млрд. евро), Румъния (38 млрд. евро), Словакия (31 млрд. евро) и Хърватия (26 млрд. евро). Обемът на депозитите в Словения е толкова, колкото и в България. Делът на депозитите от БВП у нас е над средното ниво за ЦИЕ, където е 40%. В еврозоната това съотношение е 102%.


Банковите депозити ще запазят силната си позиция заради необходимостта от стабилизиране на традиционните източници за финансиране, пред която са изправени банките. Това ще доведе до по-високи лихви по влоговете, се посочва в доклада на "Уникредит". Още от миналата година започна да се наблюдава увеличение на лихвите по депозитите заради потребностите на банките от средства за финансиране на кредитната си дейност.
През първото тримесечие на тази година средните лихвени проценти по срочните левови депозити са се увеличили с 24 базисни точки до 4.65%, а при срочните депозити в евро - с 16 базисни точки до 3.92%, се посочва в последното издание "Икономически преглед" на БНБ. И през април и май лихвите по срочните депозити в левове и евро продължиха да се покачват, като през май достигнаха съответно 5.19 и 4.15 на сто.


Увеличава се броят на банките, които предлагат лихви в интервала 5-6% по едномесечните левови депозити на домакинствата, посочват още от централната банка. Тяхното нарастване е за сметка на банките, предлагащи лихви в интервала 2-4%. Повишава се и разликата между най-високата и най-ниската лихва по депозитите - до 3.2 процентни пункта през април при 2.6 процентни пункта през януари тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ами другата страна?
  *****
  Неутрално

  Само дето не се споменава, че задлъжнялостта в БГ е 45 млрд. лева, и като цяло народът и бизнеса дължат тая разлика от 8-9 млрд. лева на чуждите банки.

 2. 2 Профил на спестител
  *****
  Неутрално

  Като се освестя, че още съм освете от НЕК-а и ще видя да зема и аз да спестявам- ще намаля заемите си от 3 на 2- така да се каже ще ги РЕфинансирам

 3. 3 Профил на Van4elka
  *****
  Неутрално

  Така става, когато се стреля с топ по враб4е. Има какво да се нау4и.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK