Единната среда за обмен на е-документи ще е готова наесен

Единната среда за обмен на електронни документи ще е готова в края на септември, съобщи за "Дневник" шефът на електронното правителство към Министерството на държавната администрация Юри Алкалай.


Преди седмица беше обнародвана и наредбата за изграждането й. Въпреки че едва сега бяха приети изискванията за изграждането и функционирането й, по нея вече се работи. Министерството на държавната администрация избра изпълнител на проекта още през миналата година. Това е консорциумът "Сторма", в който влизат две компании - българската "Стемо" и германската "Матерна".


Компаниите спечелиха един от трите лота в търга за интегрираната информационна система, който беше на обща стойност 21 млн. лева. Тогава "Хюлет-Пакард" победи в надпреварата за първия лот за центъра на електронното правителство в София с оферта за 6.4 млн. лева. Изграждането на центъра в Сливен беше възложено на "Сименс Ай Ти солушънс енд сървисис" за 5.8 млн. лева. "Сторма" беше избрана да разработи третия център във Варна с оферта за 6.06 млн. лева.
Министерството не планира нови търгове по изграждането на единната среда. "Смятаме, че с трите териториални центрове сме изградили 75-80% от инфраструктурата на е-правителство и от края на 2008 г. нататък ще работим за интегрирането на услугите", каза Алкалай.


"Единната среда за обмен на документи е софтуер, който осигурява превода от специфичния език на всяка информационна система към универсалния език на средата. Така се постига оперативна съвместимост, т.е. възможност за обмен на данни между администрациите", обясни Алкалай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK