КЗК глоби с 293 хил. лв. производители на яйца и пилешко

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции в размер на 293 хил. лв. на производители на яйца и пилешко месо. Повод за санкцията са съмнения, че рязкото увеличаване на цената на едро на пилешкото през август 2007 г. е станало с участието на Съюза на птицевъдите в България и "Градус", Стара Загора. От организациите са съобщавали в медиите прогнози и препоръки за нивата за цените. Събраните от КЗК доказателства сочат, че съюзът е организирал срещи на членовете си с антиконкурентна цел - да координира и съгласува ценовото им поведение. Съюзът е създал комисия и регулярно е провеждал срещи за ценовата политика, особено на пазара на яйца. Повишаването на цената на продукта през юни - август миналата година е толкова драстично, че стойността, по която се е продавал, надхвърля средноевропейските цени. Сходна е ситуацията и на пазара на пилешко. През май - септември 2007 г. се наблюдава едновременно и рязко покачване на цените от всички производители. Икономическият анализ показал, че ръстът на цената на яйцата и пилешкото месо е изпреварвал ръста на цената на фуража.


"Ще оспорим решението на комисията пред съда", каза председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Той посочи, че членството в организацията е доброволно, а решенията й - пожелателни. Съветвали сме производителите да държат най-ниската цена, за да не търпят загуби", каза той.


В началото на годината КЗК глоби 14 производителя на олио с общо 1.85 млн. лв., пак заради картелиране. Съвсем наскоро регулаторът съзря договореност, водеща до некоректни цени и при застрахователите. Наложена беше глоба на 14 застрахователни дружества, като общият размер на санкциите беше 2.45 млн. лв. Мотивът бе, че застрахователните дружества са се договорили помежду си за цените на застраховка "Гражданска отговорност".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на конкурент
    *****
    Неутрално

    Членството било доброволно, а решенията на съюза - пожелателни, съветвали били производителите "да държат най-ниската цена, за да не търпят загуби". Що за глупост!? Никакви съвети за цени не могат да се правят, бе хора, нали сме в пазарна икономика!? Кога ще го разберете най-накрая!!! Всеки от нас сам трябва да си определя цените и да се конкурира до дупка с останалите на пазара!!! Пък който оцелее, оцелее - това е пазарната икономика. Ако не ви харесва - отивайте в Куба! Там има и други птици с големи яйца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK