Държавата ще бори търговския дефицит с инвестиции и маркетинг

Министерството на икономиката и енергетиката е разработило стратегия, която да подобри състоянието на търговския баланс в страната чрез привличане на нови инвестиции и ускоряване на износа. Неин стратег е заместник икономическия министър Явор Куюмджиев.


Резюме на стратегията със заглавие "Визия 2013 - експортна политика на България за периода 2008 - 2013 г." ще бъде представено и обсъдено по време на срещата на тройната коалиция през почивните дни в Банско.


Основната идея на стратегията е да се привличат чужди инвестиции, които да увеличат местното производство, което да ускори износа. Освен това се предвиждат и засилени маркетингови дейности като реклами и статии в бизнес медии, създаване на информационен портал, изготвяне на секторни анализи и маркетингови проучвания с цел популяризация на икономическата среда и привличане на инвеститори. Проектът включва и създаване на шест задгранични представителства.


Според изводите от стратегията през 2014 година България трябва да има положителен търговски баланс - тоест износът да надминава вноса. В момента отрицателното търговско салдо на страната е около 1.4 млрд. лв.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2014 не може
  *****
  Неутрално

  Няма как да се случи през 2014 да имаме положителен търговски баланс, като отрицателното салдо на годишна база е 25% от БВП. Трябва растежът на износа да стане 2 пъти по-голям от този на вноса за да навакса... е как?

 2. 2 Профил на куку
  *****
  Неутрално

  Не е ясно защо това идиотско правителство не вземе да си оправя батаците, ами се занимава с фантасмагории какво евентуално би могло да се случи след 6 години - след още 1 1/2 мандата.

 3. 3 Профил на 3
  *****
  Неутрално

  Като им погледнеш имотните декларации на властниците и веднага ти става ясно къде им е бил акълът. Да управляват държавата или да си увеличават благосъстоянието, че идва края на мандата и други се точат да осигуряват деца и внуци.

 4. 4 Профил на до 1
  *****
  Неутрално

  Как ли? Може и то още следващата година. Дори става все по-вероятно с това малоумно, нагло и корумпирано управление.

  Ще се надбягваме още малко с инфлацията. Ще изпаднем в дългова криза за пореден път. Масло в огъня ще налее гръмналия имотен балон и фалитите в земеделието и туризма. Ще банкрутират много фирми и граждани. Банките и те ще пият по една студена вода. Ще обезценим лева. Ще затегнем коланите до задушаване. И вносът ще се свие бързо бързо пък от износа каквото остане това ще бъде. Този филм сте го гледали и пак питате как щяло да се случи.

  Това е то управление по социалистически. Надолу по течението и право в канализацията. Вече да сме там, ако не беше НДСВ в коалицията.

  Има и друг вариант. Затягат ни външното финансиране с цел набиване на канчето на корумпирания ни елит. Лихвите скачат. Пак минаваме през поредица от фалити. Качва се безработицата. Спират да растат заплатите. Инфлацията прави последен опит да подскочи и пак стигаме да затягане на коланите. Като не му издържат нервите на правителството отвързва курса на лева и след обедняване пак се оправя дефицита.

  Вариантът да се мине към затягане на коланите и ограничаване на външното задлъжняване, което помпа дефицита, като се сложат юзди на банковото кредитиране не съществува. Идат избори. Трябва да се краде. Рушветите и комисионните трябва да текат.

 5. 5 Профил на Потоп
  *****
  Неутрално

  България е имала само 1 година положителен търговски баланс и това е било по времето на жан-виденовата хипернифлация. Може би гласят пускането на печатницата, такъв извод си правя! Като ти стане заплатата равна на 10-15 евро, край на вносните коли, телевизори, перални, да не говорим за екскурзии в чубжина. Само има един малък проблемец: ще решим въпроса с дефицита, но половината население ще се изнесе на гурбет и повече няма да се върне.

 6. 6 Профил на Moriaka
  *****
  Неутрално

  "да се привличат чужди инвестиции, " .. РОБИ !!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK