"Булярд" обновява производствените си мощности

Две нови плазмени машини за рязане на ламарина купи "Булярд корабостроителна индустрия" АД (БКИ), съобщиха от дружеството. С това се цели увеличаване на производителността. В момента в бившата варненска корабостроителница върви разкроят на първия от серията нови японски кораби Future-56 за турската компания Diler Shipping and Trading. Договорът беше сключен преди по-малко от година и предвижда строителството на кораби с 55 700 тона дедуейт за насипни товари. Лицензът за този вид кораби, тип "Супрамакс", беше закупен от Япония от компанията IHI, която е базирана в Йокохама. Освен него БКИ започна строителството и разкроя и на първия от трите нови кораба за БМФ. Договорът за тях също беше подписан преди година. Плавателният съд, който ще бъде издаден първи, ще бъде 23 000-тонен и трябва да бъде завършен следващата година.


В плановете на компанията влиза и изграждането на нови закрити камери за бластиране и боядисване. Проектът ще бъде финансиран от мажоритарния собственик "Индустриален холдинг България" и е на стойност 5 млн. евро, уточниха от дружеството. В тази цена влизат построяването им и покупката на материалите. Яснота кога ще бъде реализиран проектът засега няма, но планове за изграждане на подобни камери има поне от две години.


В началото на седмицата от малката докова камера излезе научноизследователският кораб със строителен номер 190, който се стори по поръчка на норвежката фирма Flekkefjord slipp&Maskinfabrikk AS. Корабът е по проект на една от най-големите проектантски фирми в Норвегия - "Вик и Сандвик" (Vik & Sandvik), с която БКИ направи и съвместно предприятие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK