Канадската "Дънди" ще чака още две разрешителни от Джевдет Чакъров

Още две разрешителни трябва да получи канадската златодобивна компания "Дънди прешъс металс", за да може да започне строежа на фабриката си за извличане на злато в Челопеч, съобщи Ирена Стамболиева, еколог на дъщерната компания на дружеството в България "Челопеч майнинг". Предприятието ще кандидатства пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за комплексно разрешително и за разрешително за дейност с опасни химични вещества. Това стана възможно, след като в сряда екоминистърът Джевдет Чакъров одобри проекта на компанията за разширяване на производството й в Челопеч. Процедурата по издаване на новите разрешителни ще отнеме една година.


Досега канадският холдинг не е имал комплексно разрешително за дейност, защото не се е занимавал с металургия. След одобрението на Чакъров на мястото на обогатителната фабрика край мината ще бъде изградено предприятие за преработване на златно-медни руди чрез използването на цианидна технология. Канадските инвеститори ще вложат общо 155 млн. долара в проекта. Освен фабрика в комплекса ще бъде изградено ново хвостохранилище, което ще се намира в зоната на досега съществуващото, както и пещ за оформяне на златните кюлчета.


Одобрението на Джевдет Чакъров е дадено почти две години и половина след изтичане на крайния срок за това. Оттогава досега екологичната оценка на компанията не е променяна. В нея е добавена само оценка за въздействието на проекта върху зоните от "Натура 2000", въпреки че той се намира извън тях. "Забавянето на разрешителното не е свързано с екологични проблеми, а с водените допълнителни преговори между държавата и инвеститора", каза още Стамболиева. Преди месец правителството и "Дънди" сключиха меморандум, според който България ще притежава 25% от добитите злато и мед в мината, както и ще получава концесионно възнаграждение в размер на от 2 до 8% в зависимост от печалбата на компанията.


Според Даниел Попов, координатор на организацията "България без цианиди", решението на Джевдет Чакъров за одобрение на проекта в Челопеч не е правилно. Две са основните причини за това, обясни геологът. Първата е, че общественото обсъждане на проекта е било формално и е проведено само в две населени места - селата Чавдар и Челопеч, въпреки че засяга всички селища по поречието на Марица. Втората причина е, че в оценката на околната среда не присъства разработен авариен и транспортен план за извозването на цианидите. Екологът счита за възмутителен факта, че одобрението на проекта е станало по политически причини, а не по екологични.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK