"Евроком" купува още една кабелна мрежа в София

Регулаторът разреши сделката

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката на "Евроком кабел МБ" и софийския кабелен оператор "Инсайт-ком" и разреши на купувача да придобие самостоятелен контрол върху придобитото дружество, съобщиха от антимонополния регулатор. "Инсайт-ком" ООД работи на територията на София и предлага кабелна телевизия и достъп до интернет. Според проучванията на комисията дружеството има минимален пазарен дял.


Анализирайки мненията на браншови организации и регулаторни органи, КЗК е установила, че сделката няма да попречи за навлизането на нови играчи на пазара. "Инсайт-ком" е от най-малките оператори, който развива семеен тип бизнес", каза председателят на борда на "Евроком" Петьо Стайков. Кабелният оператор работи в столичния квартал "Надежда", където "Евроком" вече присъства, и предлага телевизия по кабел и интернет. Стайков не посочи колко са абонатите на придобитата мрежа, които ще бъдат добавени към тяхната клиентска маса.


От началото на годината досега "Евроком" регистрира няколко сделки. През януари комисията му разреши да купи 100% от акциите на "Интерактивни технологии" АД. Компанията е доставчик на сателитна телевизия и е позната с търговското име ITV Partners. Всъщност това е единствената от серията планирани и разрешени сделки, която не беше финализирана и в крайна сметка "Интерактивни технологии" не стана част от "Евроком".
Другите бяха свързани с покупката на мрежите на кабелни оператори от Габрово, Пазарджик, Кюстендил и близки до тях по-малки селища - "Габрово кабел", "Кабелсат 95", "Колор сат" , "Кей Ес Ви сат" и "Ники 2000", и петте фирми преди сделката под контрола на софийската "Томеком". Пак през февруари "Евроком" купи и мрежите на пловдивските оператори "ОСГ Интерком" и "Интерком бор сат". Най-голямата сделка на "Евроком" - с "Кейбълтел", все още предстои и чака одобрението на регулатора.


През юли заради съмнения за създаване на монопол КЗК започна проучване. Повод за него стана намерението на холандската "ФН кабел кооператиф У.А", собственик на "Евроком", да придобие контрол върху "Кейбълтел" и "Виком България". Първоначалните проучвания на комисията са показали, че очакваният пазарен дял на трите компании надхвърля 35%. Според Стайков обаче той няма да надхвърли една четвърт от пазара на платена телевизия и не би трябвало да има пречка за одобрението на сделката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK