Облигационерите са готови да съдят държавата "до края на света"

Несъстоятелността на "Кремиковци" може да се превърне в дълъг съдебен трилър като тези с "Балканкар", Варненската корабостроителница и "Плама". Причината е ранната дата на неплатежоспособността на комбината и възможността някой да оспори залога на активите му в полза на облигационерите, финансирали заем от 325 млн. евро.


Представител от комитета, който разбра от "Дневник" за възможността залогът да се окаже нищожен за останалите кредитори, заяви, че ще съди държавата "до края на света". Причината е, че тя е одобрила залагането на активи от дружеството и след това се е възползвала от набраните средства по заема. Именно правителството одобри емитирането на дълговите книжа със своя дял от 25%, след като поради конфликт на интереси мажоритарният собственик Прамод Митал да няма право да гласува. След индийския бизнесмен държавата получи втората най-голяма част от облигационната емисия в размер на 71 млн. евро под формата на изплатени дългове към НОИ, НЕК, БДЖ и "Булгаргаз".


Вицепрезидентът на инвестиционната банка "Хулихан и Локий", наета от комитета на облигационерите като консултант по случая, предупреди за опасенията си от непрозрачна процедура и заяви, че този банкрут ще е сигнал за бъдещите инвеститори за това дали могат да получат справедливост от българската съдебна система. В началото на юли пък Анжело Москов от инвестиционния фонд QVT каза, че комитетът вече е повдигнал въпроса пред високопоставен член на Европейската комисия и казусът се следи с внимание. Английски върховен съд вече постанови, че "Кремиковци" ще трябва да изплати гарантираната от него емисия облигации.
"Естествено е облигациите да потеглят в посока надолу", коментира за "Дневник" анализатор от лондонското Сити. "Нетната стойност на активите би имала значение, ако се реши дружеството да бъде ликвидирано и те да се разпродадат. Тогава не вярвам да се наберат пари за изплащане на всички дългове, да не говорим за ликвидационен дял на акционерите", допълни той.
Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Адвокате , адвокате....
  *****
  Неутрално

  Ами облигационерите ще пият една студена вода. Когато искаха да врътнат далаверка - тогава да са мислили. И да си съдят адвокатите в Лондон и у нас

 2. 2 Профил на Кьорав
  *****
  Неутрално

  Поредното дело, което ще завърши в Срасбург с ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!!!
  А парите ще ги платим всички ние, но при следващото или по-следващото правителство!!!

 3. 3 Профил на Stanley
  *****
  Неутрално

  Не е толкова сигурно, че ще пият студена вода, като се има впредвид кои са те. Иначе за далаверата - така е, но цялата ни държва е една далавера, така че напълно нормално всеки се опитва да лови риба в мтната вода.

 4. 4 Профил на ТТТ
  *****
  Неутрално

  Кремиковци е държава в държавата.Правилата са други.

 5. 5 Профил на Pusheka7
  *****
  Неутрално


  Много интересно положение...

  Излиза че облигациите са били издадени от несъстоятелна компания. В този случай документацията е съдържала неправилно представяне на ситуацията. Вероятно с умисъл.

  Директорите и мениджмънта на Кремиковци са преки виновници (и Прамод Миттал ако е подписал нещо, но едва ли). Мерил дето организираха емисията също ще отговарят, макар че те може и да се измъкнат, защото документацията я представя Емитента, а не те и не носят пълна отговорност за представената информация и уверения. Освен това на Мерил и инвеститорите им са бесни.

  Но това не е всичко. Кремиковци е единственият дефолтнал емитент по високодоходни облигации напоследък (въпреки кредитната криза другите се оправят засега).

  Веднага ще стане ясно, че хем в България дефолтват, хем Българската юридическата система не позволява въстановяване на никаква част от задълженията.

  Това може да влоши пазара за други фирми които са си напълно читави.

  Защото страната не е.

  .

 6. 6 Профил на Itzoto
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на Потърпевш реалист
  *****
  Разстроено

  Ако предстои съдене "до края на света" и оспорване на решението на българския съд в Страсбург гарантирам, че до 2-3 месеца работници в комбината няма да останат (с изключение на пенсионерите и висшият мениджмънт ). Защото тази агония не може повече да продължава, защото "за лудо" цяла година не може да се работи и защото търпението на всички "кремиковчани" ни е на изчерпване и не се знае, знае ли се какво ще ни хрумне ... Защото хора оставени без работа, нали знаете какво им е в главите.

 8. 8 Профил на Aliaska
  *****
  Неутрално

  "ще съди държавата "до края на света". Край на света няма да има! А такива мухлювци ще измират и ще се появяват нови. Такъв подобен съди Америка, докато една сутрин даже Слънцето не затопли тялото му на стълбите пред Белия дом.

 9. 9 Профил на Потърпевш реалист
  *****
  Весело

  Хей, Pusheka7, какви "дефолтвания" емитира за такова кратко време, направо си глътнахме граматиките (и българската и английската и бъобще всякакви) ,
  а мнението ти, че облигациите са издадени от несъстоятелна компания след представяне на документи с невярно съдържание от Прамод, Лупи и Ко. го поддържам напълно.
  А ние - "наивниците"си мислехме, че кредитни милионери има само у нас, а то Прамод и брато са ги надминали нашите и са се развили глобално в тази насока. Показателен пример за това е как върви "бизнесът" им по света и у нас.
  Затова - съдилища от всички земни кълбета не дремете ...

 10. 10 Профил на ДАНС
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK