Градският транспорт и сметосъбирането в Русе ще се контролират с GPS

Общината набира оферти за доставка на системата

Новата система трябва да окаже дисциплиниращ ефект върху превозвачите, като при системни нарушения общината ще прекратява договорите с изпълнителите

© Надежда Чипева

Новата система трябва да окаже дисциплиниращ ефект върху превозвачите, като при системни нарушения общината ще прекратява договорите с изпълнителитеОбщина Русе отправи покана към потенциални партньори, които да изградят система за контрол на автомобили и транспортни средства на фирмите, ангажирани с извършване на комунални дейности. Срокът за предоставяне на предложенията е 25 август, съобщиха от администрацията.


Управата на Русе е определила минималните данни, които е нужно да осигурява системата. Тя трябва да дава идентификация на ангажираните превозни средства - автобуси, тролейбуси и автомобили, по регистрационен номер и предназначение. В сферата на обществения превоз на пътници, която обхваща цялата общинска транспортна схема, системата ще следи за отклонения от маршрути и часови разписания. При сметосъбирането и сметоизвозването ще се изисква информация за отклонения от маршрутите, брой посещения на регионално депо за отпадъци и количеството на депонирания боклук.


В областта на обществената хигиена към системата се поставят условия да отчита отклонение от маршрут, движение в работен режим, количеството консумативи, както и моточасове в работен режим при почистване на кошчета, отклонение от маршрута и брой посещения на регионално депо.
Предложенията ще се събират при заместник-кмета по комуналните дейности Орлин Лазаров. Офертите трябва да включват документи за фирмена регистрация, цена за изграждане на системата, допълнителни данни, които има възможност да бъдат предоставени за фирмите ползватели, както и презентация на изградени подобни системи.


Заместник-кметът на Русе Орлин Лазаров обяви пред "Дневник" през юли, че общината ще търси партньор за изграждане на GPS система за контрол на специализирания автопарк. Едва след подбор на фирма, която да изгради координационен център и самата система всички комунални фирми, както и превозвачите в градския транспорт ще могат да изпълнят клаузите в договорите си, според които трябва да имат GPS устройства на автомобилите си. "Нелогично е да се поставят такива устройства, без да е изграден преди това координационният център в общината, тъй като няма да има съвместимост, обясни още Орлин Лазаров.


Чрез GPS системата ще се знае позиционирането на всяка машина в реално време, ще се получава по-голяма информираност за пробега, скоростта и маршрута, по който се движи техниката, и дали има закъснения, обясниха намерението си от администрацията.


Идеята е тази система да окаже дисциплиниращ ефект върху превозвачите. При системни нарушения от страна на изпълнителите на отделни услуги общината ще прекратява договорите с тях, заяви зам.-кметът Лазаров. В момента неизрядните шофьори се глобяват от общинските контрольори с по 100 лева за нарушение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK