Ниски обороти и лек ръст белязаха търговията в Сараево

Ниски обороти и лек ръст белязаха търговията в Сараево

© <a href="http://creativecommons.org">M_Eriksson</a>Слабите обороти на фондовата борса в Сараево от началото на отпускарския август се запазват. С търговия от 215 хил. босненски марки, макар и при слаб ръст на капиталовия пазар няма причини за оптимизъм, писа в. Дневни аваз.


Традиционно едно от най-ликвидните дружества на борсата – фармацевтичната компания Bosnalijek не бе сред фаворитите за интвестиции днес. По позицията минаха едва 50 акции, които формираха оборот от 1 215 марки. Книжата на дружеството се покачиха с минималните 0.16% до 24.30 марки за брой.


Около една четвърт от изтъргувания оборот се пада на едно единствено дружество – фондът Big investiciona grupa, следван от Ključ Sarajevo с изтъргувани книжа за 49.17 хил. марки.
Индексът на най-ликвидните дружества SASX-10 се покачи с 0.32 на сто, а показателят на сините чипове - BIFX отбеляза ръст от 1.3 процента.


С минималния оборот от 820 марки ABS Banka се оказа най-рязко покачващата се компания в състава на SASX-10 – 5.25 процента. По този показател следва тютюневата компания Fabrika duhana Sarajevo.


Някои от инвестиционните фондове също приключиха с ръст - Herbos fond добави 7.83%, следван от MI Group - с 7.12% growth. Crobih fond поскъпна с 3.78%. Миналият месец бе рекорден за борсата в Босна и Херцеговина.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK