Агросубсидии за 33.4 млн. лв. се пускат за модернизация на ферми

Първите договори по селските райони ще се сключат до края на месеца

Агросубсидии за 33.4 млн. лв. се пускат за модернизация на ферми

© ДневникЕкспертната комисия по програмата за селските райони към Разплащателната агенция одобри първите 106 проекта за модернизация на стопанствата, съобщиха от ведомството след първото заседание на комисията миналия петък. На 22 август ще бъдат разгледани още 102 проекта на инвестиционна стойност от близо 90 млн. лв. Така чиновниците от агенцията ще отметнат депозираните до 15 май т.г. проекти за подпомагане по мярката модернизиране на селските райони.


Първите одобрени проекти са с обща инвестиционна стойност от 65.1 млн. лв., като субсидията по тях е за 33.4 млн. лв. Интересът към тази мярка е голям, защото освен за покупка на комбайни и трактори се изплащат субсидии за технологично обновление на ферми, за изграждане на депа за органични отпадъци, както и за инвестиции в алтернативни източници за производство на ток и пара от биомаса. Някои от големите кравеферми в страната вече разполагат с подобни инсталации, които се отопляват от вторичното използване на естествения тор от животните. Таванът на субсидията по тази мярка е левовата равностойност на 1.5 млн. евро, а минималното подпомагане е от 3500 евро.


До края на месеца шефът на Разплащателната агенция Атанас Кънчев ще сключи договорите с фермерите, които са депозирали исканията си до средата на май т.г. По график на агенцията през септември ще бъдат одобрявани и проектите, депозирани до средата на юли. През първите дни на септември комисията ще одобри предложенията, внесени за разглеждане от средата на май до средата на юни. Депозираните проекти между средата на юни и средата на юли ще се одобряват в края на септември. В края на октомври пък ще бъдат отсявани проектите, депозирани до средата на август.
По последни данни на Разплащателната агенция внесените предложения за модернизация на стопанствата са 992. Още 1241 са проектите за подпомагане на млади фермери. Общо по двете мерки са подадени 2233 проекта.


За първите две години след влизането на страната в Евросъюза само за модернизация на фермите безвъзмездната помощ се планира на близо 300 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK