ЛУКОЙЛ Нефтохим ще зарежда новите бензиностанции на LUKOIL в Турция

ЛУКОЙЛ Нефтохим ще зарежда новите бензиностанции на LUKOIL в Турция

© <a href="http://creativecommons.org">eknutov</a>Антимонополният регулатор на Турция одобри придобиването на оператора на веригата бензиностанции Akpet от страна на руския петролен гигант ЛУКОЙЛ, съобщи Търкиш Дейли Нюз.В края на юли дъщерната компания на ЛУКОЙЛ - LUKOIL EURASIA PETROL A.S постигна споразумение за придобиването на Akpet в сделка за над $500 млн.

Akpet управлява 693 бензиностанции в Турция на основание на дилърски споразумения и заема пет процента от турския пазар на горива. Веригата бензиностанции ще се зарежда основно от ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас и сицилианската ISAB.
Освен веригата от бензиностанции Akpet притежава 8 петролни терминала с общ обем 300 Куб. Метра, както и 5 хранилища за сгъстен природен газ с обем 7.65 хил. куб. Метра.
Допълнително има и 3 комплекса за съхраняване на керосин с вместимост 7 хил. куб. Метра, както и завод за моторни масла с мощност 12 хил. тона на година.


По думите на президента на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов руската компания се цели в завоюването на десет процента от турския пазар.


В момента ЛУКОЙЛ притежава 6 хил. бензиностанции в Европа и САЩ. Компанията е собственик на четирите най-големи нефтопреработвателни мощности в Русия, както и две по-малки. Притежава заводи в Украйна, Румъния и България. Придобиването на 49% от сицилианската ISA, осъществено през юни, трябва да бъде одобрена от европейските регулатори до края на годината.Съвкупните производствени мощности за преработка на ЛУКОЙЛ е 58 млн. тона петрол на година, от които 14 млн. в чужбина. Стратегията на компанията е да достигне мощности за преработване на 100 млн. петрол до 2016 година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK