Облигационери обжалват датата на неплатежоспособност на "Кремиковци"

Според тях решението на съда облагодетелства кръгове с интерес към дружеството

Комитетът на облигационерите, които притежават 51% от кремиковските дългови книжа, е обжалвал решението на Софийския градски съд от началото на месеца, с което комбинатът бе обявен за неплатежоспособен. Това съобщи агенцията за връзки с обществеността на комитета, уточнявайки, че английският върховен съд потвърди на 21 юли правото им да си получат парите. С решението си българският съд обяви "Кремиковци" в неплатежоспособност и даде старт на процедурата по несъстоятелност. Датата, от която неплатежоспособността започва, обаче е 31 декември 2005 г., или 5 месеца преди облигациите да бъдат емитирани и ключовите активи на дружеството да се впишат като залог по тях. Така съгласно българското законодателство облигационерите може да загубят обезпечението си в лицето на доменните пещи, линията за непрекъснато леене и коксохимическото производство.


От комитета заявяват, че решението на Софийския градски съд е в явен ущърб на интересите им с цел да облагодетелства кръгове, желаещи да придобият активите на компанията при несправедливо ниски цени. В съобщението то се окачествява и като заобикаляне на решението на английския съд, което обаче се вижда от международната инвестиционна общност. В интервю пред "Дневник" Редуан Мероуани, управляващ партньор на "Марс капитал мениджмънт" (институция, членуваща в комитета), заявява, че решението дори е било взето под натиск.


Джеръми Бланк от "Йорк капитал мениджмънт" (друга инвестиционна компания, членуваща в комитета) пък заявява, че с това си решение съдът признава, че правителството е подкрепило емитирането на облигации от компания, в която притежава 25% и която е в неплатежоспособност. Той съобщи и че комитетът на облигационерите ще си търси правата от всички замесени страни, в случай че съдебното решение не се промени при обжалването. Изявлението на комитета потвърждава съмненията им за непрозрачна съдебна процедура, които бяха споделени още в края на юли. Те допълват и че казусът се следи с интерес от международните инвеститори и това е "златна възможност" за българското правителството, Европейския съюз и всички, желаещи да видят, че България се развива, да осигурят осигурят честна правна процедура.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Гай Баню
    *****
    Неутрално

    С българското "правосъдие", напред към Европата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK