Македонският регулатор одобри търговото предложение на Steiermärkische Bank

Македонският регулатор одобри търговото предложение на Steiermärkische Bank

© <a href="http://creativecommons.org">David Bailey MBE</a>Регулаторът на капиталовия пазар в Македония одобри търговото предложение на австрийската Steiermärkische Bank und Sparkassen AG към миноритарните акционери на скопската Инвестбанка АД.


Одобрение е дал и гуверньорът на Македонската национална банка Петар Гошев, с което са премахнати всички пречки пред навлизането на базираната в Грац компания на македонския пазар, съобщи агенция Максфакс.


Steiermärkische Bank предлага на притежателите на 254 362 обикновени акции по 9.258 денара за брой, което означава че е готова да плати 38.5 млн. евро за целия пакет. За да се смята за успешно търговото предложение трябва да бъде прието от 170 423 притежателите на обикновени акции, което представлява 67 процента от капитала на македонската банка.
Първоначално за интереса на австрийската финансова група към Инвестбанка бе обявено в края на май от сайта на Македонската фондова борса. Базираната в Скопие Investbanka е създадена през 1992 година. Към края на миналата година активите на македонската финансова компания са били в размер на 105 млн. евро.


Към момента Investbanka разполага с 21 филиала на територията на цялата страна. От своя страна австрийската Steiermärkische bank работи активно на пазарите в страните от бивша Югославия. Представена е в Хърватска, Черна гора, Сърбия и Словения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK