Американци ще разработват голямо газово находище край Червен бряг

Геоложките изследвания на находището на природен газ край село Девенци до Червен бряг, започнали преди няколко години, доказват наличието на значителни залежи. Това каза Кольо Тонев, представител за България на американската компания "Дайрект Петролеум България", която извършва сондажните проучвания .


Първият изпитателен срок, приключил на 17 август, е дал обещаващи резултати, увери Тонев. Отчетен е приток на газ с налягане от около 800 атмосфери, което означава, че находището е с големи размери. Сондажът е извършен на дълбочина 5 000метра. Качествата на газта също са обещаващи- тя е суха, богата на кондензат, без вода и примеси на сероводород. От фирмата ще извършат допълнително специализирани тестове в началото на септември, когато се очаква да пристигне и професионално оборудване от САЩ.


Окончателните резултати за размера и качеството на находището ще станат ясни до един месец, добави Тонев. Според него експлоатацията на обекта може да започне в средата на 2009 год. До тогава се предвижда да бъде построен и газопровод, в който компанията ще вложи над 40 млн. долара.


За издигането на сондата и прилежащата инфраструктура е получена концесия от държавата. Изпълнители на сондирането са турските фирми "Аладин Идъл Ист" и "Гюней Илдазъ". Очакванията на инвеститорите са, че находището край Девенци ще е най-голямото на природен газ в България.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на атака
  *****
  Неутрално

  Пак турски фирми. Ето и америка иска турците да ни превземат. По-добре без газ и без турски фирми. По-добре безработни и гладни отколкото да има турски инвестиции и да работим за тях.

 2. 2 Профил на долу атака
  *****
  Неутрално

  Те са само изпълнители бе тъпак.

 3. 3 Профил на ??
  *****
  Неутрално

  А какво добиват нашите шматки от ТИМ - ПДНГ?

 4. 4 Профил на Glasuvajte za Ataka
  *****
  Неутрално

  Защо чужди фирми да експлоатират нашите ресурси, защо БЪЛГАРСКИ ФИРМИ не го правят? Знаете ли Булгаргеомин какъв бизнес имаше? Атака е напълно прав. Номер 2, вместо да псуваш и да обиждаш, няма да е зле малко да се позамислиш.

 5. 5 Профил на атака
  *****
  Неутрално

  абе подизпълнители ама не са руски

 6. 6 Профил на ot Ataka
  *****
  Неутрално

  Нам американцьй и турцьй не нужние! Българските ресурси могат да се експлоатират само от националноотговорни български компании и Газпром! Да си върнем България! Да живее православието! Долу американските империалисти и тяната марионетка Саакашвили! Южно-осетинците са от рода Дуло и са ни братя!

 7. 7 Профил на Валодя Лилипутин
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Значи....
  *****
  Неутрално

  ....затова били американските бази - да ни ограбват ресурсите, както правят в Ирак! Бандити!

 9. 9 Профил на do atakista nenormalnik
  *****
  Неутрално

  ако бг фирма на божков, гергов или някой си там дерибей експлоатира находището по-топло ли ще ти стане. те са по-зле от най-долнопробната американска фирма бе гашник. да не говорим за рашката - дай един пример на добре свършена работа от руска фирма за бг? един!

 10. 10 Профил на атака
  *****
  Неутрално

  пример първи:те са най добрите по отваряне на бутилки с водка и други подобни горива.пример втори:много хубаво рисуват с пръсти по вратите на тоалетните,ааа и са най-големите миролюбителимиротворци.а

 11. 11 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Защо чужди фирми да експлоатират нашите ресурси, защо БЪЛГАРСКИ ФИРМИ не го правят?" - защото българските фирми нямат технологиите. Ти ако си мислиш, че сондажа за газово находище е като сондаж за бунара в двора ти, то ти не си добре, брато.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13 Профил на До Кочо...
  *****
  Неутрално

  ....и нови милиарди в сметките на американците - а за нас ковчези от Ирак и Афганистан!

 14. 14 Профил на 22
  *****
  Любопитно

  За сведение-турска фирма строи магистрала "Люлин" и след като българските работници, наети от фирмата, избягаха /просто мързеливци/, то фирмата беше принудена да търси турски работници, което е сложоно заради работните визи!!

 15. 15 Профил на Боян Цветков - SFAW
  *****
  Неутрално

  Като са турски да не би да са решили да ни колонизират, както искат руските фирми? Аз лично се радвам, че най-накрая имаме голям (надявам се да е голям) енергиен проект, който да не е в ръцете на гадните руснаци. Замислете се, че над 80 на сто от суровините в България за енергия идват от Русия. Набутахме се яко за двата газопровода в Бургас, щото един не им е достатъчен на руснаците - че даже и тръбите не са български!!! В крайна сметка Русия използва енергийната си мощ, за да налага политическите си амбиции. Дано това находище се окаже по-голямо, отколкото дори си го представят хората, които са го открили. Би било много добра алтернатива на руския газ.

 16. 16 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  "Сондажът е извършен на дълбочина 5 000метра."
  Това ми се струва малко вероятно. Дали няма грешка. А ако е така, то дава отговор на въпросите защо ще го експлоатират американци.

 17. 17 Профил на Турски фирми разработват "нашите" находища
  *****
  Неутрално

  ще ни "превземат", защото могат много повече от "нашите" фирми от рода на Булгаргеомин. Би било любопитно за феновете на Атака да си направят една екскурзия до Истанбул, например.

 18. 18 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Би било много добра алтернатива на руския газ." - за съжаление Р.Овч. анулира договора с ГАЗПРОМ, валиден до 2010 година и ни зароби с доставки и нови цени на руска газ до 2030 година.

 19. 19 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  И що се прее*ахме с руските доставки на постоянно покачващи се цени. Хубаво Костов беше фиксирал ниска цена на газа, НО Овчара, Сергея и Димитров-каскета угодиха на руските си кукловоди и им осигуриха много $$$ за яхтички и имоти в Лондон, за сметка на българския народ.
  Мръсни предатели на интересите на България!

 20. 20 Профил на Ganjo ot Berlin
  *****
  Гневно

  Браво на вас, абе на вас още при раждането да не сте получили водна глава.??? Всички цивилизирани страни си пазят стратегическите ресурси, дават ги под строга държавна концесия, а пък тия червено лакирани фашисти докараха народа до просяшка тояга.

 21. 21 Профил на ATAKA
  *****
  Неутрално

  Долните, много сте смешни и жалки, и мислите много примитиво. Щом ние от Атака сме против да ни грабят турци и американци, вие веднага си мислите че искаме да ни грабят руснаците и Газпром или пък мутрите - откъде това ПРИМИТИВНО МИСЛЕНЕ? Не ви ли хрумва, че АТАКА защитава БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, а не руски, турски, американски и т.н.? Що се отнася до качеството на турските фирми - помните ли какво беше Джейлан и как се оляха? А Шишеджам как мачкат българите в завода си в Търговище? Мислете , хора.

 22. 22 Профил на do nomer 17 ot ATAKA
  *****
  Неутрално

  Приятел, а пък за теб няма да е зле да се поразходиш мааалко по на изток от Истанбул, където още е 19 век. Истанбул е това, което е, благодарение на близостта си до християнска Европа. Както е Ататюрк е това, което е, защото като посланик в София е видял що е то култура и цивилизация.

 23. 23 Профил на do Мишо
  *****
  Неутрално

  Ха-ха и тук сее глупости за да жъне псувни. Мишенце ИЗчЕЗНИ, чЕ ми замириса на повръщал американец!

 24. 24 Профил на антиатакист
  *****
  Неутрално

  абе тези олигофрени от атака вече трябва да бадат освидетелствани и да се разхождат с жълти книлжлета из улиците,че да може да ги замеряме с камани като ги видим.
  Новото летище София

 25. 25 Профил на антиатакист
  *****
  Неутрално

  Новото летище София беше построено изцяло от турски фирми ,които бяха подиспалнители естествено.Забранява се на всички атакисти да кацат на летище София!!!Може да бадат обрязани на някой от гейтовете (съвсем ненадейно)

 26. 26 Профил на Неутрал
  *****
  Неутрално

  А къде в цялата история е Ахмед Доган и каква му е комисионната ?

 27. 27 Профил на ОТ  БГ до боян цв. и др. антиатакисти
  *****
  Весело

  Всички т.наречени Бспари,СДСари,ДСБари,Гербажии и Догановци са невероятно лумпенизирани примитивни форми на човешки същества.Добре,до 10г,когато Турция отнеме Югоизточна Б-я,ще сложите ли фесовете с кеф?Ще се радвате ли че сте прее,али Атака и Б-я?Явно с гордост ще се наречете Турци!Както сега се наричат българите в Сатовча и Якоруда,Н.Загора и мн.други места.Лумпенизацията и Чалгаджийщината край нямат!Народееее!!!

 28. 28 Профил на NG
  *****
  Неутрално

  Колко е голямо, колкото газоотелянето в парламента ли,не си с трува-малко са газоотделящите там,другите са в отпуски.
  От космоса всичко се вижда, едвали е по-голямо от това в Тюленово но ... малко хора го знаят това и малко искат да го научат.
  Аи сиктир.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK