Още две компании за вода изгубиха концесиите си

От няколко години те не бутилират

Още две компании - "Би би ко 1996" - Рударци и "Туристически комплекс Ливадица" край Девин, изгубиха в четвъртък концесиите си за бутилиране на минерална вода съответно от находищата в Рударци и Беденски бани (община Девин), реши Министерският съвет в четвъртък. Причината е неспазване на основните задължения в концесионния договор - неизпълнени инвестиции и неплащане на концесионното възнаграждение, съобщиха от правителството.


Само преди седмица кабинетът отне концесията на друга компания за бутилиране на вода - "ВИГ-Васил Геров" - едно от трите дружества, които бутилират минерална вода "Брацигово". Както при първия случай, и двете компании сега от години нямат активна дейност на пазара на минерална вода, съобщиха в четвъртък от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.


"Би би ко 1996" е сключила концесионния си договор да черпи вода от Рударци през 2004 г., но на практика компанията е работила на този извор от преди това, става ясно от информацията, публикувана в националния регистър на концесиите. Срокът на договора е 15 години. За разлика от повечето други минерални извори в страната за този в Рударци има само един концесионер.
Другата компания с отнета концесия - "Туристически комплекс Ливадица", е подписала договора си за черпене на вода от Беденски бани в село Беден край Девин през 2003 г. и концесията е дадена за 20 години. Другите две компании в района на Девин са "Девин" АД и ТПК "Михалково".


Според представителите на пазара на бутилирана вода все повече ще се увеличават случаите, при които компании от бранша ще отпадат от бизнеса. От една страна, причината е, че конкуренцията на пазара е голяма - около 40 компании могат да бутилират. От друга страна, пазарът не е толкова голям и предполага консолидиране и налагане на няколко по-големи играчи. За да се наложат на пазара, компаниите за вода трябва да правят големи инвестиции, които след това трудно се възвръщат.


"Когато веднъж изгубим пазарен дял, след това е почти невъзможно да го възстановим", коментира наскоро Васил Геров, който е собственик на "ВИГ-Васил Геров" - компанията, на която преди една седмица беше отнета концесията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK